Publicerad 29 augusti 2020

I dessa tider då COVID-19-pandemin innebär social distansering, saknad av nära och kära och ensamhet lider många av oss förståeligt nog av dålig psykisk hälsa. Rädsla och oro för att smittas av viruset, eller att nära och kära ska smittas av viruset, ekonomi och anställningstrygghet gör bara psykiska problem värre.

Men det finns saker vi kan göra för att hjälpa till att hantera hur vi känner oss, samtidigt som vi kommer ihåg att det är okej att känna sig ängslig, stressad eller deprimerad under sådana osäkra tider. Det är också viktigt att komma ihåg att om du känner dig deprimerad eller självmordsbenägen bör du söka läkarhjälp eller använda dig av Samaritans eller Mind för att få hjälp genom din episod.

Här får du våra tips om hur du kan hantera din psykiska hälsa under en pandemi av coronavirus…

Var snäll mot dig själv – Det är okej att känna som du känner. Världen är en rädd plats just nu, med många okända faktorer. Att acceptera att du har rätt att ha negativa känslor, när som helst, är det första steget mot att hantera dem.

Rädda dig själv från negativitet – det kan vara så enkelt som att stänga av nyheterna eller bestämma dig för att inte köpa en dagstidning. Om du gör det kommer du att få stopp på spärren av deprimerande siffror och statistik. Bestäm dig i stället för att titta på nyheterna för en daglig uppdatering, en gång om dagen, för att få den information du behöver och det är allt. Att undvika sociala medier, eller att avfolka vissa personer som bidrar till dina negativa tankar eller din ångest kan också hjälpa. Om en vän i det verkliga livet vill hålla kontakten via sms, telefon eller videosamtal, men de inte hjälper till att lyfta dig utan i stället är besatta av att sprida falsk information, sprida skrämselpropaganda och läsa upp det dagliga antalet infektioner, avböj då artigt och förklara att du undviker vissa konversationer för tillfället, för din egen psykiska hälsa.

Gör en god gärning – att hjälpa andra i en kris kan vara otroligt stärkande för vår egen psykiska hälsa. Att hjälpa en äldre eller sårbar granne med sina inköp, kolla in en vän via videosamtal eller skriva ett brev till honom eller henne kan vara riktigt givande. Liksom att köpa en kupong från ett lokalt företag för att använda den senare eller att donera till en lokal matbank eller en välgörenhetsaktion.

Sök om hjälp – ofta handlar det inte bara om att omformulera negativa tankar eller försöka hitta det positiva i en situation – det kan vara svårare än så. Att komma ihåg att dina tankar är giltiga och att ringa en nära vän eller älskad person för att förklara hur du känner dig kan hjälpa. De kanske känner samma sak som du, eller lider men på ett annat sätt. Tillsammans kan ni hjälpa till att stödja varandra på avstånd.

Var tacksam – varje dag, precis innan du lägger dig, tänk på tre saker som hände den dagen och som var positiva. Det kan vara en liten sak, som att hitta en chokladbit i skåpet som du hade glömt att du hade, betydelsefullt som ett oväntat samtal från en vän, eller stort, som att en nära anhörig har fått klartecken för ett hälsoproblem.

Känn dig aldrig ensam – så många människor upplever sin egen kamp just nu, och alla kamper är giltiga. Låt oss alla hoppas att slutet är i sikte, så att vi kan börja leva ett tillfredsställande liv i en värld efter Covid-19. Tills dess, gör vad du behöver göra för att stödja din psykiska hälsa.

 


 

Skrivet av Hannah De Gruchy

Hälsa, välbefinnande och miljöskribent | Humanbiologi BSc (Hons)

Jag har en omfattande kunskap om kost, hälsa och välbefinnande och producerar konsekvent högkvalitativt, fullt undersökt innehåll för bloggar, inslag och artiklar.

Jag har alltid älskat att skriva, och efter att ha tillbringat de första tio åren av min karriär laboratoriebaserad, påbörjade jag en karriärförändring 2009 genom att gå med i en innovativ och först på marknaden online läkare. Jag var ansvarig för att hantera allt innehåll på nätet och i tryckt form, inklusive artiklar, produktbeskrivningar och marknadsföringsmaterial, och har nu omfattande kunskaper om vad som krävs för att skriva engagerande och fantasifulla artiklar.

År 2013 hade jag en viktig roll i inrättandet av https://www.emmbie.com och har haft det övergripande ansvaret för allt innehåll (inklusive blogg och produktbeskrivningar), sociala medier och tryckt material. Emmbie är ett onlineföretag för hälsa, kost, fitness och livsstil som säljer naturliga, ekologiska, veganska hälsokosttillskott.

Jag har också erfarenhet av att korrekturläsa och redigera innehåll som skrivits av läkare, se till att det läses bra av en icke-läkare och är helt insatt i att vara konsekvent med redaktionella riktlinjer.

Jag är motiverad och välorganiserad för frilansarbete, mitt skrivbord delar utrymme med en löpmaskin, som ofta kommer väl till pass när jag får veta av min klocka att jag har suttit ner för länge eller behöver lite inspiration bort från skärmen!

Jag försöker leva ett enkelt liv, är alltid medveten om min inverkan på miljön och har nyligen börjat intressera mig för buddhism. Jag väljer naturliga skönhets- och hushållsprodukter och äter lokala, ekologiska produkter när jag kan. Eftersom jag är trogen både min livsstil och min vetenskapliga bakgrund har jag en passion för att skriva om dessa ämnen, vilket syns tydligt i mitt arbete.

Linkedin Icon