Förebyggande är bättre än botande, säger ordspråket, och när det gäller jästinfektioner kan det verkligen vara fallet.

Jästinfektioner kan orsaka mottagaren en hel del elände och fysiska symtom, särskilt om infektionen återkommer regelbundet. Att ha för mycket jäst i systemet kan orsaka vad som verkar vara en ändlös episod av klåda, irritation och ibland ömhet i olika delar av kroppen, varav en del är intima ställen och det sista stället man vill ha dem på. Viljan att klia det drabbade området som en form av lindring kommer bara att förvärra tillståndet. Oral jästinfektion visar sig också som ett utslag i munnen, som också kliar och är mycket känslig.

Detta är inte de enda områden där jästinfektioner förekommer – de kan förekomma i alla områden, eftersom infektionen överlever särskilt på fuktiga och mörka ställen (jästinfektioner älskar mörker!) men vanligen på platser som munnen, ändtarmen och vaginala områden. Infektionen är känd som “Candida”, den vanligaste svampinfektionen av denna typ. De flesta av oss känner till detta som “tröst” och symptomen är ganska igenkännliga. Du kan också få samma infektion på huden, t.ex. runt armhålorna eller mellan benens ovansida – återigen fuktiga och mörka områden.

Medicin i form av tabletter, kräm och pessar är den vanliga behandlingen från receptfria läkemedel, men om infektionerna kvarstår eller återkommer regelbundet är det dags att se över din kost och eventuella hemrecept för att lindra symptomen och effekten på din kropp. Du måste återställa balansen mellan de “goda” bakterierna som skyddar mot infektioner och hålla jästhalten på en hanterbar nivå. Vissa sjukdomar kan också påverka balansen och syrahalten (särskilt i det vaginala området) och kan döda alla nyttiga bakterier som finns. Det är då som irritationen börjar.

 

Kan läkemedel orsaka infektionerna?

Ja, vissa typer av läkemedel kan säkert orsaka infektioner, liksom vissa sjukdomar. Även om antibiotika hjälper till att bota ett specifikt problem som du har, kan vanligt förekommande antibiotika som skrivs ut av din läkare döda de nyttiga bakterierna ganska snabbt. Amoxicillin är en känd huvudperson för infektioner av candida-typ.

Om du lider av astma kan innehållet i någon av de välkända inhalatorerna också orsaka denna typ av infektion.

Andra orsaker till jästinfektioner kan vara en förändring i hormonnivåerna – gravida kvinnor kan vara benägna att drabbas av infektioner eftersom deras östrogen- och progesteronnivåer förändras. De som befinner sig i klimakteriet och tar HRT kan också drabbas. Vilken typ av kläder du bär är också viktigt – bomullsunderkläder som låter området andas är ett måste, liksom att undvika tajta kläder av alla typer av jeans eller byxor. Byt kläder regelbundet – jästinfektioner trivs och älskar miljön annars!

Om du använder produkter för personlig hygien, t.ex. en vaginalspray, bör du avstå från att använda den i flera dagar för att se om det gör någon skillnad för dina symtom.

 

Mat som kan hjälpa dig

Ett av de starkt rekommenderade livsmedel som allmänläkare förespråkar är yoghurt. På grund av dess jäsning är den full av nyttiga bakterier, vilket totalt sett ökar mängden av dessa välsignade insekter i ditt system. Jästens produktivitet minskar eftersom den helt enkelt inte har utrymme att manövrera runt de allestädes närvarande insekterna! Kom bara ihåg att det inte är vilken gammal yoghurt som helst från hyllan – du behöver en med levande kulturer och sockerfri. Socker hjälper bara till att mata jästen tillbaka upp till fruktbarhet.

Ett mindre smakligt förslag är vitlök. Om du inte tycker om det, eller om du tycker att det är lite överväldigande att äta dagligen, är det förståeligt. Rå vitlök är mer fördelaktigt, så det kan vara för mycket av ett antisocialt steg att ta. Vitlök är ett underbart kraftpaket av näringsämnen för att hålla ditt immunförsvar på optimal nivå, så det gynnar inte bara candida-infektioner. Tyvärr kommer det med nackdelar i form av illaluktande andedräkt, men det kan också orsaka irritation i mag-tarmkanalen. Rådfråga din läkare innan du tar vitlök och be honom om råd; han kan föreslå luktsnåla vitlökstabletter från en hälsobutik, som ett alternativ till att krossa rå vitlök. Du kan förstås krossa vitlöken till en fin pasta och lägga till i en sallad eller i andra rätter för att få din kvot (2 kryddnejlikor per dag är den rekommenderade mängden).

 

Vilka livsmedel som bör undvikas

Att undvika vissa livsmedel har ett enkelt svar, eftersom det bygger på de saker som vi ändå bör undvika (i mängd).

Allt som innehåller mycket socker är ett definitivt nej, eftersom jäst bara älskar det och blir helt och hållet sjungande och dansande i en sockerfylld miljö. Fruktjuicer och sirap med hög fruktoshalt, efterrätter, läskedrycker, kakor, kex och sockerhaltiga spannmålsprodukter bör inte stå på menyn. Var dock vaksam när det gäller frukt och undvik frukter med högt sockerinnehåll, t.ex. melon.

Raffinerad spannmål och stärkelserika produkter som vitt bröd, vitt ris och vanlig potatis bör också strykas från menyn. Fullkorn är oändligt mycket bättre för dig när som helst, än mindre om du lider av en jästinfektion.

Du måste hålla nere glukosnivåerna i din kropp, eftersom jästen återigen helt enkelt älskar det.

 

Vad läkare kan rekommendera

Din läkare kan rekommendera probiotiska kosttillskott, särskilt om du inte gillar yoghurt eller om du tar antibiotika och är benägen att drabbas av jästinfektioner. Vissa yoghurtmärken innehåller ytterligare probiotika, men detta är kanske ändå inte tillräckligt.

Det kommer att vara värt att prova dessa alternativa metoder för att kontrollera jästinfektioner, och vem vet, du kanske hittar ett riktigt bra resultat för att stoppa dina månader av elände och obehag.