De flesta av oss känner till vad diabetes är, men förutom att vi vet att det har med blodsockernivåer och insulin att göra kan det vara förvirrande att förstå de olika typerna och vad som kan göra att vi riskerar att utveckla sjukdomen.

Typ 1-diabetes är ett tillstånd som vanligtvis diagnostiseras i barndomen. Det är ett autoimmunt tillstånd som hanteras med insulininjektioner och som inte kan vändas. Även om kostförändringar kan hjälpa till att hantera tillståndet krävs fortfarande medicinering för att kontrollera det.

Typ 2-diabetes kan utvecklas i barndomen eller i vuxen ålder och orsakas när kroppen antingen inte producerar tillräckligt med insulin eller inte kan reagera korrekt på insulin, vilket leder till en ökning av blodsockernivåerna. Denna typ av diabetes är ofta kopplad till fetma, ohälsosam kost, fysisk inaktivitet, rökning eller högt blodtryck eller högt kolesterol. Typ 2-diabetes kan vändas eller kontrolleras med förändringar i kosten eller genom att ta mediciner. Om typ 2-diabetes inte behandlas kan den leda till organskador på grund av för höga nivåer av glukos (socker) i blodet.

Prediabetes är ett tillstånd som kan föregå typ 2-diabetes. Att ha prediabetes innebär att dina blodsockernivåer är högre än de borde vara, men inte tillräckligt höga för att du ska bli diabetiker.

 

Prediabetes, kost och livsstil

Man uppskattar att omkring 1 av 3 vuxna har prediabetes och många av dem vet inte om det. Därför är det absolut nödvändigt att vi förstår vilka livsstilsförändringar vi kan göra för att undvika att få prediabetes eller för att vända den och förhindra att den utvecklas till typ 2-diabetes. Särskilt om du har någon av de riskfaktorer som nämns ovan, inklusive övervikt eller fetma eller om du har högt blodtryck eller högt kolesterol.

Att vara aktiv och sluta röka om du röker är viktiga faktorer för att förebygga eller vända prediabetes. Det rekommenderas att vi alla gör 150 minuters måttlig aerob träning per vecka, plus två pass med viktbärande träning. Måttlig aerob aktivitet kan vara rask promenad, cykling, långsam jogging, racketsporter eller vattenaerobics. Viktbärande motion omfattar t.ex. lyftning av vikter, användning av din egen kroppsvikt som motstånd, t.ex. när du gör knäböjningar och utfall, tungt trädgårdsarbete, yoga och pilates.

Men den kanske viktigaste faktorn är kosten. Om du löper risk att utveckla prediabetes, eller om du vill försäkra dig om att du inte gör det, rekommenderas följande kostråd:

  • Ät minst fem portioner frukt och grönsaker per dag, främst grönsaker eftersom socker innehåller mycket fruktos, en typ av fruktsocker.
  • Om du äter kött, byt ut rött eller bearbetat kött mot magert vitt kött, till exempel kycklingbröst.
  • Optera även andra fettsnåla, magra proteinkällor, t.ex. ägg, fettsnåla mejeriprodukter, fisk, bönor, linser och kikärter.
  • Välj fet fisk, avokado, nötter och frön för nyttiga omättade fetter.
  • Välj fiberrikt, fullkornsbröd, pasta och ris i stället för vita varianter med hög halt av raffinerat socker. Gröna bladgrönsaker är också bra för fibrer.
  • Håll dig vätskeklar genom att dricka vatten och örtteer i stället för söta, kolsyrade drycker.
  • Grillera eller grädda mat i stället för att steka eller rosta i överdrivna mängder olja.
  • Undervik överdrivna mängder mättat fett, socker, salt och alkohol.

Tänk på alla dessa steg som en livsstil, snarare än att tvinga in dig på en “diet”, så blir det lättare att följa den. Dina blodsockernivåer och din framtida hälsa kommer säkert att tacka dig för det.