Det finns inte mycket som skiljer åsikterna åt som den kost vi väljer att följa, särskilt inte om vi väljer att äta kött eller inte. Vissa övertygade köttätare hävdar att vi måste äta kött för att överleva, medan övertygade veganer hävdar att vi inte behöver äta några animaliska produkter alls. Sedan finns det de som befinner sig i mitten av debatten om kött och växter och som antingen inte vet vad som är bäst eller helt enkelt försöker hitta en balans mellan de två.

Men bortsett från preferenser och övertygelser, hur är det då med hälsokonsekvenserna av att äta kött, särskilt rött kött?

 

Argumentet mot rött och bearbetat kött

Låt oss först klargöra vad vi menar med “rött” kött. Rött kött är allt kött som är rött i färgen när det är rått, och omfattar nötkött och lammkött men även griskött. Biffar, stekar, kotletter och kotletter räknas alltså alla som rött kött. Kyckling och kalkon är inte rött kött utan klassificeras som fjäderfä eller vitt kött.

Bearbetat kött är kött som har genomgått någon form av behandling innan det hamnar på hyllorna i snabbköpet. Det kan handla om konservering, saltning, saltning eller rökning. Burgare, korv, skinka, salami och bacon är alla bearbetat kött.

År 2015 ledde en rapport från det respekterade organet International Agency for Research on Cancer (IARC) till att Världshälsoorganisationen (WHO) klassificerade ätande av rött kött som en “trolig” orsak till tarmcancer och bearbetat kött som definitivt cancerframkallande, i samma kategori som cigaretter.

Detta ledde i sin tur till nya riktlinjer för hur mycket kött som är säkert att äta. Det rekommenderas nu att vi håller vår konsumtion av rött och bearbetat kött till sammanlagt 70 g per dag, högst tre gånger i veckan. En tillagad frukost med två korvar och två baconbitar väger cirka 130 gram, så det är tydligt hur snabbt 70 gram kan räknas upp.

Forskningen visar överväldigande att “tarmcancer är vanligare hos dem som äter mest rött och bearbetat kött”, baserat på mer än 800 studier. Forskarna drar slutsatsen att en typ av järn som kallas hemjärn i rött kött, vissa kemikalier som kallas nitrater och nitriter och som tillsätts i bearbetat kött och andra kemikalier som kallas aminer och som bildas när kött tillagas vid hög temperatur är alla kopplade till den ökade risken för tarmcancer.

En kost som innehåller mycket rött och bearbetat kött har också kopplats till andra hälsoproblem som fetma, hjärtsjukdomar och typ 2-diabetes.

 

Argumentet för rött och bearbetat kött

På senare tid har en annan rapport publicerats som ifrågasätter den ursprungliga studien. Forskarna i studien från 2019 drog slutsatsen att de “inte med säkerhet kunde säga att äta rött eller bearbetat kött orsakar cancer, diabetes eller hjärtsjukdomar”. Det backas upp av många studier och stöds av många forskare.

Många forskare och organ har dock funnit fel i denna nyare studie och förklarat den full av brister. World Cancer Research Fund har avfärdat sin tolkning av bevisen och WHO:s riktlinjer om att begränsa rött och bearbetat kött står fortfarande fast.

Budskapet är, som med så många andra saker, att om du vill äta rött och bearbetat kött ska du göra det med måtta och sträva efter att ha några köttfria dagar i veckan. Bönor, kikärter, linser och andra baljväxter är utmärkta fettsnåla köttersättningar och det är bara att experimentera som är roligt. Vilken köttfri familjefavorit kommer du att upptäcka?