Många kvinnor väntar på denna övergång i sina liv med rädsla och oro för vad som kommer att hända med deras kroppar och till och med deras sinnen. Kvinnor kan inte undvika detta när den naturliga menstruationscykeln upphör, men symptomen och effekterna kan variera avsevärt. Man anses vara i klimakteriet när menstruationerna har upphört i 12 månader. Det finns ingen bestämd början eller slut på klimakteriet – symtomen kan pågå i några månader, men också fortsätta i flera år, vilket gör detta till en svår tid att ta sig igenom.

En smart genomtänkt kost kan hjälpa dig att ta dig igenom detta potentiellt svåra skede i ditt liv, så det är alltid värt ett försök att ändra mönstret i det du äter. Det finns dock inget “universalmedel” under denna övergång, bara en lättnad från några av de mer upprörande eller obekväma symptomen.

Under klimakteriet kommer minskningen av hormonet östrogen potentiellt att kasta din kropp i kaos eftersom dina normala mönster kommer att störas och ha en enorm inverkan på din ämnesomsättning. Vissa drabbas mer än andra, det måste sägas, men en relativt vanlig faktor från minskat östrogen kan vara viktökning, vilket måste åtgärdas för att förhindra andra allvarliga sjukdomar. Andra problem är minskad bentäthet, eventuellt högt blodtryck, eventuella hjärtproblem, sömnbrist, högre risk för bröstcancer och värmevallningar. Många kvinnor upplever dock inget av detta och seglar igenom klimakteriet och senare i livet utan problem. Var bara medveten om att några av dessa kan inträffa och göra dig upprörd eller stressad.

Tidig menopaus är mindre vanligt men inte omöjligt före 45 års ålder. Om du råkar ha otur och drabbas av ett tidigt klimakterium kommer kosten från och med då att vara ännu viktigare, eftersom du kommer att känna att du fortfarande befinner dig i livets bästa ålder.

 

Vilka livsmedel ska jag äta och hur lindrar de klimakteriebesvären?

Om vi tittar på de potentiella problemen och symtomen är det sedan lättare att titta på vilka livsmedel som kan hjälpa dig. Om du är frisk i andra avseenden kan du prova dessa tillägg/förändringar. Om du har hälsoproblem måste du rådgöra med din läkare för att se till att eventuella förändringar inte påverkar befintliga sjukdomar.

  1. Hot Flushes – upplevs av många kvinnor och kan vara ganska plågsamt, särskilt för den arbetande kvinnan om det orsakar förlägenhet på arbetsplatsen. Det är en känsla som kommer över en snabbt, kan orsaka en röd “rodnad” och lite svettning. Undersökningar har visat att en hälsosam tallrik mat med mycket grönsaker, frukt, fibrer och soja kan minska effekten av dessa rodnader. Det finns också vissa undersökningar som visar att en kost med mycket omega-3-fett kan minska svårighetsgraden av värmevallningar och nattsvettningar. Omega-3-fetter finns i fet fisk och vissa frön, t.ex. lin-, chia- och hampafrön.
  2. Bentäthet – ett mer alarmerande problem eftersom detta kan orsaka skador på skelettstrukturen och svaghet som kan leda till lätta brott och fall. Mejeriprodukter (med både animaliskt och mejeriproteininnehåll) som konsumeras både före menopausen och under, bör bidra till att lindra detta problem. Mjölk, ost och yoghurt innehåller vitamin D & K, kalcium, magnesium, fosfor och kalium som är kända för att vara viktiga för en sund bentillväxt.
  3. Sömnlöshet – återigen kan konsumtion av mejeriprodukter också förbättra kvaliteten på din sömn. En aminosyra som kallas glycin och som finns i mjölk och ost verkar accentuera en mycket djupare sömn hos dem som befinner sig i klimakteriet.
  4. Hypertoni (högt blodtryck). Förutom många andra hälsofördelar visar sig röd- och blåfärgade bär (med andra ord mörka bär) vara en viktig del av varje diet. I en kontrollerad undersökning sänkte en kost som innehöll mörka bär under en åttaveckorsperiod blodtrycket. Jordgubbar, hallon, blåbär, björnbär och svarta vinbär passar säkert bra, färska, frysta eller frystorkade.
  5. Dehydrering. Ganska ofta ökar törsten under och efter klimakteriet. Det är bäst att kontrollera att detta inte orsakas av en annan sjukdom, till exempel diabetes. Att dricka mycket rent vatten förbättrar i vilket fall som helst flusharna och ser till att allt näringsintag transporteras genom blodet till cellerna och organen.

 

Jag äter mycket proteinrik mat – är det okej?

Alla kvinnor som går igenom klimakteriet bör dra nytta av proteinrika livsmedel för att bibehålla muskelmassa och benstruktur. Ännu en gång, alla förändringar i kostbeteendet bör kontrolleras med din läkare. Proteinet kan komma från kött, fisk, mejeriprodukter eller baljväxter, men vid brist kan du fylla på med ett tillskott, t.ex. ett proteinpulver att använda i shakes eller smoothies.

 

Sammanfattning

Det råder ingen tvekan om att vissa livsmedel kan vara fördelaktiga för dem som lider av klimakteriet, men innan du överväger kostförändringar eller HRT (hormone replacement therapy) rekommenderas ett samtal med din läkare. Han/hon kan mycket väl föreslå en nutritionist eller dietist som kommer att vara i bättre position för att besvara dina frågor och föreslå naturlig näringsbehandling innan man tillgriper läkemedelsbaserad terapi. Det kan mycket väl vara så att detta är en bra handlingsplan och kan bidra till att lösa eventuella menopausala problem. En kontroll av framstegen bör dock ske regelbundet för att undvika allvarliga problem.