Viktminskning är ett stort företag i den moderna världen. Överallt bombarderas vi med produkter som lovar oss den perfekta strandkroppen eller att vi ska tappa en storlek med minimal ansträngning.

Det är ingen hemlighet att den mest effektiva viktnedgångsplanen av alla är att äta förnuftigt och träna regelbundet. Alla tillfälliga eller modeknepiga dieter bör behandlas med försiktighet. De flesta av dessa kostplaner och livsstilar är inte hållbara på lång sikt. Vissa av dem gör till och med mer skada än nytta.

Låt oss titta på det populära valet juiceutrensning. Tanken bakom denna diet är att om du inte konsumerar fasta ämnen förbrukar du knappt några kalorier. Dessutom översvämmas din kropp med alla näringsämnen som finns i färska grönsaker genom juiceutrensning. Det är en sund logik på pappret – men är det säkert?

 

Varför ska man genomföra en juiceutrensningskost?

Det finns två primära syften med juice cleansing – att snabbt gå ner i vikt och att få i sig mer näringsämnen än vad din kropp normalt får i sig. Vi uppmanas alla att äta minst fem portioner frukt och grönsaker om dagen, men det är inte alla som lyckas få in detta i sitt schema.

Om du upprätthåller dig själv på en juice rening får du alla mineraler, vitaminer och fytonäringsämnen som dina frukt- och grönsaksingredienser har att erbjuda. Särskilt bladgrönsaker är fulla av dessa. Om du inte kan förmå dig själv att byta ut chips mot grönkål vid måltiderna kan en juiceutrensning vara ett sätt att konsumera denna supermat.

Juicing tar också bort fibrer från dina ingredienser, eftersom fruktköttet vanligtvis silas. Detta kan vara positivt eller negativt, beroende på din individuella hälsa. Fibrer är viktiga för människans matsmältning, så du måste få tag på dem genom kosttillskott om du gör en juice rening. Överdrivet mycket fibrer i kosten kan dock orsaka obehaglig uppblåsthet och gaser.

Juicingentusiaster hävdar att deras dietplan förbättrar immunförsvaret och spolar kroppen från gifter. Detta är logiskt eftersom du kommer att konsumera otaliga vitaminer. Lita dock inte på förslagen om att en juiceutrensning förebygger cancer. Detta vanliga påstående har aldrig backats upp av någon seriös vetenskaplig källa.

 

Hur man ger sig ut på en resa med juiceutrensning

Det första du behöver innan du försöker göra en juice rense är en masticated juicer för ditt kök. Förlita dig aldrig på butiksköpta fruktjuicer. De kommer att vara fulla av socker och du kommer att utsätta din hälsa för stor risk.

Handla runt efter den bästa masticerade juicer som du har råd med. Undvik centrifugalpressar. Masticerade juicer är också kända som långsamma juicer, eftersom bladen på dessa apparater roterar långsamt. Detta är idealiskt. Det innebär att din juice behåller näringen i dina ingredienser och inte blir varm. Samma sak kan inte sägas om centrifugalpressar. Dessa apparater är billigare att köpa och arbetar snabbare, men du förlorar en hel del näring.

Därefter måste du fundera på vilka ingredienser som ska ingå i din juice cleanse. Detta är en balansgång. Du behöver variation så att du inte blir uttråkad av din diet. Dina juicer måste också vara välsmakande, annars kommer du att falla av vagnen på ett spektakulärt sätt. Ingen kan hålla sig på en diet som ger upphov till en grimas vid varje måltid. Viktigast av allt är att du ser till att du äter hälsosamma ingredienser.

Förhållandet mellan grönsaker och frukter i din juicediet bör alltid vara 80:20 till förmån för de förstnämnda. Alla grönsaker är dock inte lika bra. Du måste undersöka vad du stoppar in i din kropp. Morötter är till exempel en populär grundingrediens för juiceproduktion – men de innehåller också ett relativt högt sockerinnehåll och bör användas sparsamt.

En del juicerengörare föredrar att tilldela sina juicer efter färg. Red Juice skulle till exempel använda rödbetor som huvudingrediens. Orange juice skulle kunna vara uppbyggd kring morötter, pumpa eller sötpotatis. Gul juice skulle kunna fokusera på söt paprika eller en ananas.

Typiskt sett behöver någon som är på en juice cleanse konsumera cirka fem 16fl.oz glas juice per dag. En handfull kalorisnåla mellanmål bör också införlivas i kosten.

 

Har en juice rening biverkningar?

En juice cleanse kommer att resultera i vissa obehagliga biverkningar, särskilt om du inte är van vid att fasta. Även om juicerensning säkerställer att din kropp får näring kommer du ändå att sakna fast föda. Din kropp kan hamna i chock till följd av detta.

Vanliga klagomål från dem som är på en juice rense är bland annat:

  • Fysisk och mental utmattning, inklusive “hjärndimma”.
  • Svimningsanfall.
  • Måttproblem. Bli inte förvånad om du växlar mellan förstoppning och diarré.

När din kropp anpassar sig till juiceutrensningen bör dessa biverkningar börja avta och så småningom försvinna. Om de inte gör det bör du avbryta din juice rening. Det är uppenbart att den inte hjälper. Avbryt dessutom omedelbart din rening och kontakta en läkare om du upplever något av dessa symtom:

  • Svimning och medvetslöshet.
  • Skarpt fall i blodtrycket.
  • Extrema anfall av kräkningar eller diarré.
  • Oförmåga att fungera på grund av yrsel.

Du kan också behöva ta med en rad olika kosttillskott i ditt dagliga schema för att kompensera eventuella brister. Juicefasta ger gott om näringsämnen, men inte allt som kroppen behöver för att fungera fullt ut.

 

Hur länge är en Juice Cleanse hållbar?

Realistiskt sett bör du inte försöka hålla en juice rense längre än tre dagar i taget. Längre tid innebär en risk för din hälsa. Din kropp kommer att börja längta efter hela livsmedel, och du kommer verkligen att börja märka avsaknaden av äkta fett och protein i din kost.

Du måste dock hantera din kost noggrant efter denna period. Frestelsen kommer att uppstå att frossa i allt som du har förnekat dig själv under flera dagar. Detta kommer att översvämma din kropp med alla de gifter som du just har rensat ut, och du kommer omedelbart att återfå den vikt du förlorade under rensningen – och kanske mer än så.

Intermittent fasta är ett mer effektfullt sätt att njuta av en juice rense, tillsammans med en hälsosam kost med magra, kalorisnåla livsmedel. Om du gör juice tre dagar i veckan och äter bra de övriga fyra dagarna kommer din kropp snabbt att anpassa sig. Detta kommer också att vara lättare att hålla igång som ett långsiktigt livsstilsval.

Det är bäst att fördela våra juicedagar i stället för tre dagar på/fyra dagar utan. På så sätt är det mindre troligt att du drabbas av några negativa effekter. Att blanda upp ditt schema kommer dessutom att se till att din kropp får en naturlig balans av allt som den behöver.

Dina blodsockernivåer kommer att förbli stabila, och din matsmältningskanal kommer inte att kämpa för att hålla jämna steg med ständiga förändringar. Detta är nyckeln till en längre och mer framgångsrik juiceutrensning. Behandla det som ett sätt att leva, snarare än en tillfällig modefluga för att klämma in ett visst plagg.

 

Så, är juicerensning säkert?

Detta är den stora frågan, och svaret är … det beror på. Alla större förändringar av kosten kan vara farliga. Det är tillrådligt att konsultera en allmänläkare innan man försöker sig på en juice cleanse.

Baserat på din sjukdomshistoria, och eventuellt ytterligare tester, kommer en sjukvårdspersonal att låta dig veta om det är säkert för dig att fortsätta med din plan. Var beredd – de flesta läkare avråder starkt från en juicefasta.

De främsta riskerna med en juicefasta är följande:

  • Juicing ger inte protein eller fett. Du måste ersätta dessa livsmedelsgrupper med hjälp av kosttillskott.
  • Juicing kan leda till ett farligt högt intag av naturligt förekommande sockerarter. Tillsammans med bristen på fett och protein kan detta leda till en allvarlig topp i blodsockret.
  • Lövgrönsaker är visserligen generellt sett hälsosamma, men de är fulla av goitrogen. För mycket goitrogen hindrar kroppen från att absorbera jod, vilket kan leda till hypotyreos.

Du måste också se till att du rengör din juicemaskin mycket noggrant mellan användningarna. Mjuka ingredienser kan vara envisa och fastna på bladen. Detta leder till bakterietillväxt, vilket kan vara skadligt.

Sammantaget bör du tänka mycket noga och tala med din husläkare innan du försöker dig på en juicefasta. Även om denna diet kan hjälpa dig att gå ner i vikt och rensa ut eventuella gifter kan den vara farlig. Väg alla dina alternativ innan du engagerar dig i detta livsstilsval.