Oralt allergisyndrom, OAS, är ett tillstånd som tros drabba cirka 10 % av befolkningen. De drabbade får allergiska symtom efter att ha ätit vissa livsmedel som innehåller pollenproteiner som liknar dem som orsakar deras hösnuva.

I den enklaste bemärkelse ligger OAS någonstans mellan hösnuva och en matallergi (även om symtomen i allmänhet är mindre allvarliga än en matallergi). Växtbaserade livsmedel som frukt och grönsaker (särskilt råa), nötter, frön, örter och kryddor kan alla orsaka symtom på oralt allergisyndrom.

Vad är symptomen på oralt allergisyndrom?

Symtomen drabbar vanligtvis munnen först, men kan sprida sig till hals, näsa och ögon. De börjar normalt uppstå bara några minuter eller till och med sekunder efter att man ätit ett utlösande livsmedel. Symtomen omfattar bland annat följande:

  • Tingande, svullna läppar
  • Prickande, klåda, sveda och svullnad i munnen, mjuka gommen och tungan
  • Ryggande hals
  • Det kliar i inneröronen
  • Det kliar och vattnas i ögonen
  • Rinnande näsa
  • Näsande
  • Nässelfeber (röda, upphöjda, kliande knölar på huden som liknar nässelutslag)
  • Förvärring av astmasymtom

Symtomen bör börja avta 20 minuter eller så efter att den utlösande maten har tagits bort från munnen. (Det rekommenderas att du spottar ut utlösande livsmedel om du börjar märka en reaktion).

I mycket sällsynta fall kan oralt allergisyndrom orsaka en allvarlig allergisk reaktion, andningssvårigheter och anafylaktisk chock.

 

Vad orsakar oralt allergisyndrom?

Om pollen från vissa träd och gräs gör att du drabbas av symtom på hösnuva har du större chans att också drabbas av oralt allergisyndrom.

Man tror att de som har en allergisk hösnuftsreaktion på pollen från silverbjörk kommer att få OAS. Att ha en allergi mot gummi kan också utlösa OAS.

OAS beror på ett fenomen som kallas korsreaktivitet. Allt pollen innehåller proteiner och vissa av dessa proteiner är ansvariga för att orsaka hösnuva hos vissa människor. Om du är känslig för dessa proteiner kommer du, när du andas in pollen från vissa träd och gräs, att uppleva de irriterande symptomen på hösnuva.

Tyvärr innehåller pollen från vissa växtbaserade livsmedel också proteiner som är mycket lika de proteiner som orsakar hösnuva. Immunförsvaret kan inte skilja dem åt, så om man konsumerar dessa livsmedel kommer man att få symtom på OAS. Detta är en så kallad korsreaktivitetsreaktion.

När immunförsvaret upptäcker ett protein som du är allergisk mot, ett så kallat allergen, frigör det antikroppar som sedan utlöser frisättning av histamin. Histaminet är ansvarigt för allergiska symtom som rinnande ögon, rinnande näsa och svullna läppar. Därför brukar antihistaminläkemedel ges för att hjälpa till att stoppa hösnuva.

Silverbjörkspollen innehåller till exempel ett protein som är mycket likt det som finns i äpplen, nektariner, aprikoser, morötter, potatis, tomater, selleri, mandel, valnötter och persilja. Om silverbjörkar orsakar hösnuva hos dig är det möjligt att du får OAS efter att ha ätit en eller flera av dessa livsmedel, men det är inte alla som får det.

Att vara allergisk mot gummi (som är en naturprodukt som skördas från träd) kan innebära att äta avokado, bananer, paprika, tomater och jordnötter kan utlösa OAS.

Se Allergic Living för en fullständig krossreaktivitetsdiagram.

Oralt allergisyndrom är annorlunda och mindre allvarligt än en livsmedelsallergi mot exempelvis selleri eller jordnötter.

 

Hantering av oralt allergisyndrom

Om frukt och grönsaker tillagas denatureras de felande proteinerna, vilket innebär att det är mindre sannolikt att de orsakar OAS-symptom.

Du kan testa dig för vissa allergener, och vissa känner du kanske redan till. Att undvika dina utlösande livsmedel och alltid läsa livsmedelsetiketter är nyckeln till att hantera dina symtom. Vi önskar dig en (relativt) allergifri säsong!