Det är förvånande hur många människor som lider av matallergier och matintoleranser, även om man aldrig bör blanda ihop de två. Det kan också ibland vara svårt att komma till botten med vad som orsakar problemet. Om man misstänker allergi kommer sjukvårdspersonal oftast att rekommendera ett test eller en serie tester för att isolera huvudpersonen. Livsmedelsintolerans identifieras vanligen genom matdagböcker och eliminering av livsmedel.

 

Vad är skillnaden mellan en livsmedelsallergi och en livsmedelsintolerans?

Livsmedelsallergi orsakas av att kroppen reagerar på ett eller flera specifika livsmedel. Immunförsvaret förväxlar proteiner i livsmedlet med ett hot. När ditt försvarssystem, eller immunsystem, känner av detta hot frigör det ett antal olika kemikalier, bland annat histamin – det är dessa kemikalier som orsakar de fysiska symtom som upplevs vid en allergisk reaktion. Allergisymptomen varierar från milt irriterande till allvarliga, i de allvarligaste fallen kan det leda till anafylaxi, vilket kan vara dödligt om det inte behandlas snabbt.

 

Livsmedelsallergier kan delas upp i tre olika typer:

IgE-medierad – denna typ av allergi kan ge symtom inom några minuter men upp till ett par timmar efter kontakt. Det finns också fördröjda eller sena allergiska reaktioner, där symtom kan uppstå upp till sex timmar efter kontakt. Denna typ av medierad allergi kan diagnostiseras genom IgE-blodprov och genom att förstå en klinisk historia av symtom…

Icke-IgE-medierad – symtomen kan ta ett tag att visa sig (upp till flera timmar eller till och med ett dygn). Icke-IgE-medierad livsmedelsöverkänslighet omfattar sjukdomar som påverkar mag-tarmkanalen, t.ex. celiaki, matproteininducerat enterokolitsyndrom och allergisk proktokolit. Dessa typer av tillstånd kan vara svåra att diagnostisera, eftersom det för närvarande inte finns tester tillgängliga för alla.

Oralt allergisyndrom – även känt som pollen-föda-syndrom. Detta orsakas av en reaktion på att äta färsk frukt och färska grönsaker, som kommer ganska snabbt efter att man ätit föremålen och som är mer trolig om livsmedlen äts råa eller otillräckligt tillagade. Reaktionerna är vanligen milda till medelstarka och inte livshotande, bara obekväma i mun- och halsområdet. Det finns dock undantag från regeln och vissa personer kan drabbas mer än andra.

En livsmedelsintolerans är precis vad det säger – ditt system accepterar inte vissa livsmedel och detta leder till att du får några potentiellt obehagliga fysiska reaktioner, vanligtvis i mage och tarmar några timmar efter att du har ätit livsmedlet. Det är osannolikt att en intolerans skulle orsaka dig allvarliga hälsoproblem, bara en hel del obehag för ditt matsmältningssystem och besvär i ditt dagliga liv. Din hud kan också påverkas. Det är dock viktigt att vidta åtgärder för att undvika livsmedel som orsakar intoleransen genom kostkontroll.

Är det några specifika livsmedelsgrupper som kan orsaka allergier?

Alla livsmedel kan orsaka en allergi, och det har skett en stadig diagnostisk ökning i den amerikanska befolkningen under de senaste 20 åren eller så.

Det finns livsmedel som är de vanligaste bovarna när det gäller att orsaka allergiska reaktioner. Om dessa ämnen ingår i en produkt måste de enligt lag vara markerade i ingrediensförteckningen på förpackningen:

 • Egg
 • Fisk och skaldjur
 • Mjölk
 • Nötter – främst jordnötter, men även andra nötter kan orsaka allergiska reaktioner (paranötter, mandlar, valnötter etc. – dessa kallas trädnötter)
 • .

 • Soy
 • Vete
 • Senap
 • Sesam
 • Selleri

Allergier känner inga gränser – de kan förekomma redan när ett barn föds eller utvecklas senare i vuxen ålder. Många barn lämnar allergierna bakom sig när de når skolåldern, men så är inte alltid fallet.

 

Vad är de vanligaste symptomen på matallergier?

Symtomen kan variera från person till person, men kan omfatta följande:

 • Utslag – kliande och röda, obekväma och eventuellt upphöjda och fula
 • Rritation i munnen och halsen – kan kännas ganska pirrigt eller till och med kliande och kan orsaka problem med att svälja
 • Nyning och kliande, vattniga ögon
 • Rinnande näsa
 • Frysningar/ andningssvårigheter
 • Kräkningar och/eller diarré
 • Svullnad av läppar/ansikte
 • Hostning
 • Näsande
 • Svindel eller obalans, yrsel eller känsla av att “inte riktigt vara där”

De drabbade kan uppleva ett, flera eller alla dessa symtom plus andra beroende på vilken typ av allergi de har. De kan också uppleva olika symtom vid olika föremål.

Det som är av största vikt är att känna igen allvarligare symtom i händelse av anafylaxi. Alla ovanstående symtom kan förekomma, men förvärras mycket snabbt. Om man misstänker anafylaxi är det viktigt att man omedelbart ringer efter hjälp och om personen bär på en epi-penna ser man till att den administreras.

Gör det till en vana att kontrollera livsmedelsetiketter – detta kan fördröja din shopping, men undviker alla chanser att du äter fel saker för din allergi.

Hur urskiljer jag om jag har en livsmedelsintolerans och inte en allergi?

Man kan säga att matintolerans inte är lika allvarligt som en allergi, men det kan vara irriterande och frustrerande, särskilt när du inte kan komma till botten med orsaken. Det kan ibland vara en lång process innan man förstår vad som orsakar det. Symptomen på intolerans är främst matsmältningssvårigheter, men det finns många andra sjukdomar som kan framkalla den här typen av reaktioner. En kontroll med din läkare är tillrådlig om du regelbundet lider av magproblem, smärta eller tarmproblem.

Medan vissa intoleranser kan testas för som laktosintolerans och histaminintolerans, finns det andra som glutenöverkänslighet utan celiaki och malabsorption av kolhydrater som är svårare att identifiera.

Uttrycket “no pain, no gain” (ingen smärta, ingen vinst) är viktigt när det gäller att förstå om man har en matintolerans. Att övervaka sitt matintag är en utmärkt väg att gå, men det tar tid och ansträngning. Hur grundläggande det än kan tyckas, kan du få reda på om det finns några symptom och hur länge efter maten du känner dig obekväm eller ohälsosam (till exempel uppblåsthet, magsmärta, illamående, kräkningar eller lösare tarmar) genom att föra en matdagbok om vad du äter vid varje måltid, om det finns några symptom och om du känner dig obekväm eller ohälsosam (till exempel uppblåsthet, magsmärta, illamående, kräkningar eller lösare tarmar).

 

Eliminationsdiet

När du väl känner igen ett mönster i de livsmedel som eventuellt orsakar dig problem, försök att utesluta det aktuella livsmedlet i minst 2-3 veckor och till och med upp till 6 veckor för att se om dina symtom avtar.

När elimineringsdelen är över kan du långsamt återinföra dessa livsmedel och se om du får symptom, oavsett om de är lätta eller fullständiga. Ibland kan en liten mängd få din intolerans att aktiveras, men möjligen kan det bara hända om du äter dessa livsmedel i överskott.

Vissa dietister rekommenderar att du börjar med att eliminera de mer “uppenbara” livsmedel som kan orsaka intolerans, till exempel mejeriprodukter eller veteprodukter (allmänt känt som laktosintolerans eller veteintolerans). Om detta gör en betydande skillnad för ditt välbefinnande är det troligt att en eller båda dessa är boven i dramat. Om inte måste du systematiskt arbeta igenom andra livsmedel som du införlivar i din kost genom att eliminera dem och sedan återinföra dem.

 

Andra produkter som kan orsaka intolerans

I dagens värld av snabbmat, färdigförpackade varor och tillsatsladdade (och dolda) ämnen i maten kan detta vara ytterligare en orsak till att du har matintolerans.

Om du till exempel gillar kinesisk mat eller till och med McDonalds utbud kommer du att utsättas för en stor mängd MSG (mononatriumglutamat), vilket kan orsaka de reaktioner som är förknippade med livsmedelsintolerans. Det finns andra tillsatser som också kan ge dig samma symptom, även i kaffe eller de flesta former av alkohol. På samma sätt kan även om du har bytt från raffinerat socker till ett sockeralternativ orsaka en reaktion.

Om du köper bearbetade eller färdigförpackade livsmedel bör du kontrollera etiketten för tillsatser och färgämnen, E-nummer och livsmedelsförstärkare, som alla kan orsaka intoleranssymptom.

Det är viktigt att du så långt det är möjligt vet varifrån dina färska livsmedel kommer, t.ex. kött, fisk och grönsaker. Även om ekologiska livsmedel har ökat under många år, används fortfarande kemikalier i jorden eller foder till djur i en del jordbruk. Det finns också risk för att bekämpningsmedel förekommer, liksom bakterier eller andra föroreningar.

Du är vad du äter, och när det gäller matintoleranser, ta dig tid att ta reda på vad som orsakar dem och njut mycket mer av livet.

 

Dela den här artikeln