Dat je na de maaltijd plotseling last krijgt van vreemde symptomen is zowel onaangenaam als ongemakkelijk, en een voedselintolerantie is misschien niet de eerste verklaring die in je opkomt. We hebben de neiging om voedselintolerantie te zien als een levenslange aandoening – iets waarmee je geboren wordt. Dit is soms waar, maar de ontwikkeling van plotselinge voedselintolerantie op volwassen leeftijd komt veel vaker voor dan mensen beseffen.

In tegenstelling tot voedselallergieën, waarbij het immuunsysteem betrokken is, is voedselintolerantie een spijsverteringsstoornis. De symptomen worden veroorzaakt wanneer ons lichaam bepaalde voedingsmiddelen probeert af te breken en op te nemen.

Enkele van de meest voorkomende symptomen zijn:

 • Maagpijn en krampen
 • Gas en een opgeblazen gevoel
 • Misselijkheid
 • hoofdpijn
 • Heartburn
 • Diarree

De ernst van deze symptomen en de precieze mix varieert natuurlijk van persoon tot persoon.

Wat veroorzaakt plotselinge voedselintolerantie?

Voedselintolerantie kan verschillende oorzaken hebben. Sommige, zoals lactose-intolerantie, zijn genetisch van aard – lactose-intolerantie is een goed voorbeeld van deze categorie. Lactose is een melksuiker en voor de vertering van deze stof is het enzym lactase nodig. Maar bij de meeste mensen in de wereld stopt de productie van lactase na de vroege kindertijd. Waarom? Omdat ze gespeend zijn. Voor de productie van lactase op volwassen leeftijd is een bepaalde combinatie van genen nodig en deze is beperkt tot bepaalde bevolkingsgroepen die gedurende lange tijd zuivelproducten hebben geconsumeerd.

Maar dit zijn de uitzonderingen. De meeste voedselintoleranties weerspiegelen de algemene gezondheidstoestand van de persoon. Een gezonde darmflora kan worden aangetast en de binnenkant van de maag kan worden beschadigd door:

 • Een ongezond dieet
 • Overmatig gebruik van alcohol
 • Sommige pijnstillende medicijnen
 • Anxiety of stress
 • Infectie of ziekte

Deze schade ontwikkelt zich in de loop van de tijd, waardoor ontstekingen worden aangewakkerd en de spijsvertering wordt belemmerd. In de meeste gevallen lijkt een ‘plotselinge’ voedselintolerantie alleen maar plotseling en is deze in feite al maanden of zelfs jaren aan het ontstaan.

Moleculen van slecht verteerd voedsel kunnen soms uit de maag ontsnappen en de aandacht trekken van het antilichaam immunoglobuline G (IgG). Dit wordt “darmpermeabiliteit” of “lekkende darmsyndroom” genoemd. Na verloop van tijd kunnen deze antilichamen beginnen te reageren op bepaalde voedingsmiddelen. Volgende halte: een chronische voedselintolerantie.

Deze problemen kunnen zich op bijna elke leeftijd ontwikkelen. Iedereen is anders – met verschillende genetische aanleg en verschillende niveaus van gezondheid. Zo kan de een moeite hebben met fruit, de ander met zuivel en weer een derde met tarwe. Sommige mensen kunnen kleine hoeveelheden van hun problematische voedingsmiddelen consumeren zonder symptomen, terwijl anderen zich al na één hap ziek beginnen te voelen.

Hoe kom je erachter waar je intolerant voor bent

Hoe u erachter komt waar u precies intolerant voor bent, is niet altijd even eenvoudig. Als je een gekookt ei eet en je voelt je meteen ziek, dan is het verband duidelijk, maar wat als je al een heel ontbijt hebt gegeten voordat je misselijk begint te worden? Sommige mensen hebben onmiddellijk last van de symptomen, maar die kunnen – wat niet helpt – uren op zich laten wachten.

Als je sterke vermoedens hebt, kan een eliminatiedieet een doeltreffende methode zijn om het zeker te weten. Verwijder alle kandidaat-voedingsmiddelen uit uw dieet, herintroduceer ze een voor een en wacht tot de symptomen optreden.

Gevoel je je beter

Gewapend met deze kennis kunt u uw dieet aanpassen en de voedingsmiddelen die u problemen geven tot een minimum beperken. Dat kan betekenen dat u ze helemaal schrapt of dat u ze gewoon mindert.

Een andere manier om je beter te voelen is door meer voedingsmiddelen te eten die een gezonde spijsvertering bevorderen. Zowel suikervrije, probiotische yoghurt als gefermenteerde plantaardige producten zoals zuurkool en zijn Koreaanse tegenhanger kimchi zijn in verband gebracht met een betere darmgezondheid. Zet deze op je boodschappenlijstje en consumeer ze regelmatig. Je maag zal gelukkiger zijn.

Op langere termijn is het nieuws vaak goed. In tegenstelling tot allergieën zijn veel voedselintoleranties tijdelijk. Neem een pauze van de voedingsmiddelen die je problemen geven, werk aan je gezondheid en je algemene voeding, en misschien kan je in de toekomst opnieuw brood, kaas, fruit, vis of wat dan ook eten.