gepubliceerd op 8 mrt 2021

Wat zijn de beste vitaminen en mineralen om te nemen tijdens de zwangerschap – en waarom? Ontdek hoe u ervoor kunt zorgen dat uw baby de best mogelijke start in het leven krijgt.

Zwangerschap is waar alles begint. Ieder van ons begon als een cluster van reduplicerende cellen in onze moeder. Het is het spreekwoordelijke wonder van het leven. Maar een heel nieuw persoon in je laten groeien is een hele onderneming, die het lichaam van een vrouw zwaar onder druk kan zetten – en dat geldt dubbel als je van een tweeling bevallen bent.

 

Waarom vitamines zo belangrijk zijn tijdens de zwangerschap

We hebben krachtige biologische processen ontwikkeld om de gezondheid van het zich ontwikkelende embryo te maximaliseren, zelfs als dit ten koste gaat van de gezondheid van de moeder zelf. Als haar voeding bijvoorbeeld niet genoeg calcium bevat, zal het lichaam dit belangrijke mineraal simpelweg aan haar eigen botten onttrekken om te zorgen voor een toereikende voorraad voor het embryo. Een slechte voeding kan ook het risico op complicaties tijdens de geboorte vergroten.

Het is dus zinvol om uw voeding tijdens de zwangerschap te optimaliseren en ervoor te zorgen dat u alle vitaminen en voedingsstoffen binnenkrijgt die nodig zijn voor een gezonde zwangerschap.

 

Hoe gezond te blijven tijdens de zwangerschap

Een voedzame voeding speelt natuurlijk een centrale rol: zoals de oude spreuk luidt, eet je die negen maanden voor twee, dus zorg ervoor dat je goed eet. Maar een perfect dieet is niet altijd gemakkelijk. Het vergt tijd en zorgvuldig geplande boodschappenlijstjes en recepten. Supplementen kunnen een goede manier zijn om ervoor te zorgen dat je niet op de krenten in de pap zit en je baby alle voedingsstoffen heeft – of baby’s hebben! – alle voedingsstoffen krijgt die hij nodig heeft om te groeien en gezond te zijn.

Log in uw favoriete reformwinkel of ga naar uw plaatselijke natuurvoedingswinkel en u vindt er zwangerschapssupplementen die speciaal zijn samengesteld voor klanten die in verwachting zijn. Deze worden “prenatale” vitamines genoemd. Zoals u kunt verwachten, bevatten deze de meeste vitaminen en mineralen voor de zwangerschap. Het kan nuttig zijn deze te nemen, zelfs als u nog niet echt zwanger bent, maar alleen van plan bent binnenkort in het gezin te stappen.

De juiste balans voor u zal tot op zekere hoogte afhangen van uw huidige levensstijl. Als u bijvoorbeeld vegetariër of veganist bent, kan het een goed idee zijn om extra vitamine B12 in te nemen omdat deze specifieke voedingsstof alleen in dierlijke producten wordt aangetroffen. Ook als u allergisch bent en bepaalde voedingsmiddelen helemaal moet vermijden, kunnen speciale supplementen nodig zijn. Raadpleeg uw voedingsdeskundige of arts voor advies.

 

De beste vitamines om tijdens de zwangerschap te nemen

Dit zijn de beste vitamines en mineralen om in te nemen tijdens de zwangerschap:

Calcium

Dit element speelt een essentiële rol in de dagelijkse werking van ons lichaam – het zorgt ervoor dat onze spieren zich kunnen samentrekken, dat ons bloed kan stollen en dat onze spijsvertering naar behoren werkt. Calcium is een primaire bouwsteen van botten en tanden. Het is een essentiële voedingsstof, wat betekent dat het essentieel is voor de gezondheid, maar niet door ons lichaam zelf kan worden aangemaakt.

Iron

Het meest voorkomende element op aarde speelt een absoluut essentiële rol in de stofwisseling van mensen en andere dieren door zuurstof door onze bloedbanen te transporteren. Ieder van ons heeft enkele grammen ijzer in zijn lichaam en dit is de reden waarom bloed rood van kleur is. Vrouwen hebben als gevolg van de menstruatiecyclus vaak bloedarmoede (ijzertekort).

Folic zuur

Folic zuur is ook bekend als foliumzuur en vitamine B9. Vitamine B is in feite niet één stof, maar een groep van nauw verwante stoffen. Foliumzuur is van vitaal belang voor de gezonde ontwikkeling en de groei van cellen en een tekort tijdens de zwangerschap is in verband gebracht met ernstige aangeboren afwijkingen aan de hersenen, de wervelkolom en het hart. Wij bevelen ten minste 400 microgram foliumzuur per dag aan gedurende ten minste de eerste drie maanden van de zwangerschap.

Calcium, ijzer en foliumzuur zijn de drie belangrijkste voedingsstoffen tijdens de zwangerschap. Zorg ervoor dat alle supplementen die je neemt ten minste deze drie bevatten. Maar er zijn nog drie andere die een bijna net zo belangrijke rol spelen.

Vitamine D

Net als vitamine B is vitamine D een groep voedingsstoffen in plaats van één enkele stof, waarvan D2 en D3 de belangrijkste zijn. Vitamine D helpt het lichaam bij de opname van voedingsstoffen zoals calcium.

Iodine

Jodium is een andere essentiële voedingsstof. Het wordt door het lichaam gebruikt om hormonen te produceren die de groei regelen. Een tekort aan jodium kan de gezondheid schaden en organen doen zwellen.

Docosahexaeenzuur (DHA)

DHA is een omega-3 vetzuur, dat net als de andere een onmisbare rol speelt in het metabolisme en het menselijk lichaam. DHA is het belangrijkste bestanddeel van hersenweefsel, dus het is geen verrassing dat uw lichaam tijdens de zwangerschap overvloedig moet worden bevoorraad, aangezien uw lichaam een nieuw mens opbouwt.

 

Als u het niet zeker weet, vraag dan aan uw arts of voedingsdeskundige wat de beste zwangerschapssupplementen voor u zijn.