gepubliceerd op 8 augustus 2020

Als we aan onze gezondheid denken, splitsen we die vaak op in ‘gebieden’, naast onze algemene gezondheid. We denken bijvoorbeeld aan de gezondheid van ons hart of onze geestelijke gezondheid, en wat we kunnen doen om die te ondersteunen. Maar hoe vaak denken we aan onze gezondheid van het immuunsysteem?

We denken misschien dat we veel fruit met vitamine C moeten eten om hoest en verkoudheid op afstand te houden, maar aangezien de meesten van ons niet echt weten wat het immuunsysteem is, en al helemaal niet weten waar het zich bevindt, kunnen we het gemakkelijk vergeten. (Ons artikel over de werking van het immuunsysteem geeft meer details over dit verbazingwekkende systeem dat 24-7 werkt om ziekteverwekkers te zoeken en te vernietigen).

Nu 2020 de geschiedenisboeken in zal gaan als het Jaar van de Covid-19, is het nog nooit zo belangrijk geweest om ons bewust te zijn van ons immuunsysteem en hoe we het kunnen ondersteunen. Dus hier is hoe je een gezond, sterk immuunsysteem kunt ondersteunen.

  • Eet goed – een dieet rijk aan vers fruit en verse groenten betekent een dieet rijk aan antioxidanten. Antioxidanten helpen vrije radicalen te neutraliseren, dat zijn onstabiele moleculen veroorzaakt door vervuiling en ongezonde gewoonten die cellen kunnen beschadigen, waaronder die van het immuunsysteem. Hoe meer antioxidanten we consumeren, hoe minder vrije radicalen!
  • Neem regelmatig beweging – actief zijn bevordert de productie van T-cellen en natuurlijke killercellen, die beide essentiële cellen van het immuunsysteem zijn. Lichaamsbeweging helpt ook om een goede immuniteit te ondersteunen door het lichaam te ontdoen van stoffen die ontstekingsbevorderende cytokinen worden genoemd, die schadelijk zijn voor het immuunsysteem.
  • Geef slaap van goede kwaliteit – een chronisch gebrek aan slaap van goede kwaliteit kan ertoe leiden dat we overdag slechte keuzes maken, waaronder grijpen naar de cafeïne en suikerhoudende snacks, wat niets doet voor onze immuniteit. Het immuunsysteem herstelt zich ook als we slapen, dus als we voortdurend slecht slapen, kan het verzwakken, waardoor we vatbaarder worden voor ziekten en infecties.
  • Beheers uw stressniveaus – stress en angst bevorderen de afgifte van cortisol, een stresshormoon dat het aantal infectiebestrijdende witte bloedcellen kan verlagen die beschikbaar zijn voor het immuunsysteem. Gevoelens van stress en angst kunnen ons ook in de richting duwen van onze coping-mechanismen, die vaak alcohol, sigaretten, drugs en junk food zijn – die in overmaat allemaal slecht nieuws zijn voor onze immuniteit.
  • Gehydrateerd blijven – hoe meer water en andere heldere vloeistoffen we drinken, hoe meer gifstoffen de lever en de nieren via de urine uit het lichaam spoelen. Dit betekent dat het immuunsysteem minder werk hoeft te verzetten om het lichaam tegen deze gifstoffen te verdedigen, waardoor het vrijer wordt om ons tegen binnendringende ziekteverwekkers te verdedigen.
  • Praktize good hygiene – as we all know from living through a world affected so gravely by the coronavirus pandemic, something as simple as washing our hands is one of the best ways to support good immunity – by helping to prevent nasty bugs from entering the body in the first place.

Probeer al deze hints en tips voor een goede immuniteit in je dagelijkse routine op te nemen, en je zult je immuunsysteem op de best mogelijke manier ondersteunen.

 


 

Geschreven door Hannah De Gruchy

Gezondheid, welzijn & milieu schrijfster | Menselijke biologie BSc (Hons)

Ik heb een uitgebreide kennis van voeding, gezondheid en welzijnsonderwerpen en produceer consequent volledig onderzochte inhoud van hoge kwaliteit voor blogs, artikelen en features.

Ik heb altijd graag geschreven en nadat ik de eerste tien jaar van mijn carrière in een laboratorium had doorgebracht, begon ik in 2009 aan een carrièreswitch door bij een innovatieve online arts te gaan werken die als eerste op de markt kwam. Ik was verantwoordelijk voor het beheer van alle online en gedrukte content, waaronder artikelen, productbeschrijvingen en marketingmateriaal, en heb nu uitgebreide kennis van wat er nodig is om boeiende, vindingrijke stukken te schrijven.

In 2013 had ik een belangrijke rol in het opzetten van https://www.emmbie.com en heb ik de algehele verantwoordelijkheid voor alle content (inclusief de blog en productbeschrijvingen), social media en gedrukt materiaal. Emmbie is een online gezondheid, dieet, fitness en lifestyle bedrijf dat natuurlijke, biologische, veganistische gezondheids voedingssupplementen verkoopt.

Ik heb ook ervaring in het proeflezen en redigeren van content geschreven door artsen, om ervoor te zorgen dat het goed leest als een niet-arts en ben volledig thuis in het consistent zijn met redactionele richtlijnen.

Ik ben gemotiveerd en goed georganiseerd voor freelance werk, mijn bureau deelt een ruimte met een hardloopmachine, die vaak van pas komt als mijn horloge me vertelt dat ik te lang heb gezeten of wat inspiratie nodig heb, weg van het scherm!

Ik probeer een eenvoudig leven te leiden, ben me altijd bewust van mijn impact op het milieu en heb sinds kort een grote belangstelling voor het boeddhisme. Ik kies voor natuurlijke schoonheids- en huishoudproducten en eet lokale, biologische producten wanneer ik kan. Omdat ik trouw blijf aan zowel mijn manier van leven als mijn wetenschappelijke achtergrond, heb ik een passie voor het schrijven over deze onderwerpen die duidelijk tot uiting komt in mijn werk.

Linkedin Icoon