Voorkomen is beter dan genezen, luidt het gezegde, en in het geval van gistinfecties kan dat zeker het geval zijn.

Gistinfecties kunnen de ontvanger veel ellende en lichamelijke klachten bezorgen, vooral als de infectie regelmatig terugkomt. Een teveel aan gist in je systeem kan een schijnbaar eindeloze episode van jeuk, irritatie en soms pijn veroorzaken op verschillende plaatsen van het lichaam, waarvan sommige intieme plekjes zijn en de laatste plaats waar je ze wilt hebben. Het verlangen om het getroffen gebied te krabben als een vorm van verlichting zal de aandoening alleen maar verergeren. Orale schimmelinfectie uit zich ook als uitslag in de mond, die ook jeukt en zeer gevoelig is.

Dit zijn niet de enige plaatsen waar schimmelinfecties voorkomen – ze kunnen overal voorkomen, aangezien de infectie vooral op vochtige en donkere plaatsen overleeft (schimmelinfecties houden van het donker!), maar meestal op plaatsen zoals de mond, het rectum en de vaginale gebieden. De infectie staat bekend als ‘Candida’, de meest voorkomende schimmelinfectie van dit type. De meesten van ons kennen dit als ‘spruw’ en de symptomen zijn heel herkenbaar. Dezelfde infectie kan ook op de huid optreden, bijvoorbeeld rond de oksels of tussen de bovenbenen – ook vochtige en donkere gebieden.

Medicijnen in de vorm van tabletten, crème en pessaria zijn de gebruikelijke behandeling die over de toonbank gaan, maar als de infecties aanhouden, of regelmatig terugkeren, dan is het tijd om je dieet te bekijken en mogelijke thuisrecepten om de symptomen en het effect op je lichaam te verlichten. Je moet het evenwicht herstellen van de ‘goede’ bacteriën die beschermen tegen infecties en het gistgehalte op een beheersbaar niveau houden. Bepaalde ziekten kunnen ook het evenwicht en de zuurgraad beïnvloeden (vooral in het vaginale gebied) en kunnen de aanwezige goede bacteriën doden. Op dat moment begint de irritatie.

 

Kunnen medicijnen de infecties veroorzaken?

Ja, bepaalde soorten geneesmiddelen kunnen zeker infecties veroorzaken, net als bepaalde ziekten. Hoewel antibiotica helpen een specifiek probleem te genezen, kunnen veelgebruikte antibiotica die door uw arts worden voorgeschreven de nuttige bacteriën vrij snel doden. Amoxicilline is een bekende hoofdrolspeler bij candida-achtige infecties.

Als u aan astma lijdt, kan de inhoud van een van de bekende inhalatoren ook dit soort infecties veroorzaken.

Andere redenen voor schimmelinfecties kunnen een verandering in de hormoonspiegels zijn – zwangere vrouwen kunnen vatbaar zijn voor infecties omdat hun oestrogeen- en progesteronspiegels veranderen. Mensen die in de menopauze zitten en HRT nemen, kunnen er ook last van hebben. Het soort kleding dat je draagt is ook belangrijk – katoenen ondergoed om het gebied te laten ademen is een must, net als het vermijden van strakke kleding, zoals jeans of broeken. Verschoon uw kleding regelmatig – gistinfecties gedijen anders goed in de omgeving!

Als u producten voor persoonlijke hygiëne gebruikt, zoals een vaginale spray, gebruik deze dan een aantal dagen niet om te zien of het verschil uitmaakt voor uw symptomen.

 

Voedingsmiddelen die u kunnen helpen

Een van de sterk aanbevolen voedingsmiddelen waar huisartsen de voorkeur aan geven, is yoghurt. Door zijn fermentatie zit het vol met nuttige bacteriën, waardoor de hoeveelheid van deze gezegende insecten in uw systeem toeneemt. De productiviteit van de gist neemt af, omdat die gewoonweg niet de ruimte heeft om rond de alomtegenwoordige bacteriën te manoeuvreren! Denk eraan, het is niet zomaar yoghurt uit de schappen – je hebt er een nodig met levende culturen en zonder suiker. Suiker helpt alleen maar om de gist weer tot bloei te brengen.

Een minder smakelijke suggestie is knoflook. Als je er niet van houdt, of je vindt het een beetje overweldigend om dagelijks te eten, dan is dat begrijpelijk. Rauwe knoflook is heilzamer, dus dit kan een te asociale stap zijn om te nemen. Knoflook is een prachtige krachtpatser van voedingsstoffen om je immuunsysteem op optimaal niveau te houden, dus het is niet alleen goed voor candida-infecties. Helaas heeft het ook nadelen in de vorm van een stinkende adem, maar het kan ook irritatie in het maag-darmkanaal veroorzaken. Raadpleeg uw arts voordat u knoflook gaat gebruiken en vraag hem om advies; hij kan u geurarme knoflooktabletten uit de natuurwinkel aanraden, als alternatief voor het kraken van rauwe knoflook. U kunt de knoflook natuurlijk ook tot een pasta vermalen en aan een salade of in andere gerechten toevoegen om aan uw hoeveelheid te komen (2 teentjes per dag is de aanbevolen hoeveelheid).

 

Welke voedingsmiddelen moet ik vermijden

Het vermijden van bepaalde voedingsmiddelen heeft een eenvoudig antwoord, omdat het gebaseerd is op de dingen die we sowieso (in hoeveelheid) zouden moeten vermijden.

Alles met een hoog suikergehalte is een absoluut nee, omdat gist dol is op dat spul en helemaal gaat zingen en dansen in een omgeving vol suiker. Vruchtensappen en siropen met een hoog fructosegehalte, desserts, frisdranken, gebak, koekjes en suikerhoudende granen moeten van je menu blijven. Wees echter waakzaam met fruit en vermijd vruchten met een hoog suikergehalte, zoals meloen.

Ook geraffineerde granen en zetmeelrijke producten zoals wit brood, witte rijst en gewone aardappelen mogen niet op het menu. Volle granen zijn op elk moment oneindig veel beter voor je, laat staan als je last hebt van een schimmelinfectie.

Je moet het glucoseniveau in je lichaam laag houden, want nogmaals, gist is er dol op.

 

Wat artsen kunnen aanraden

Uw arts kan u probiotica-supplementen aanraden, vooral als u niet van yoghurt houdt, of als u antibiotica slikt en vatbaar bent voor schimmelinfecties. Sommige merken yoghurt bevatten extra probiotica, maar dit kan nog steeds niet voldoende zijn.

Het loont de moeite om deze alternatieve methoden om schimmelinfecties onder controle te houden uit te proberen, en wie weet vind je een echt goed resultaat om je maandenlange ellende en ongemak te stoppen.