De meesten van ons kennen diabetes, maar behalve dat we weten dat het iets te maken heeft met de bloedsuikerspiegel en insuline, kan het verwarrend zijn om de verschillende soorten te begrijpen en te weten waardoor we het risico lopen de aandoening te ontwikkelen.

Type 1-diabetes is een aandoening die meestal in de kindertijd wordt vastgesteld. Het is een auto-immuunziekte die wordt behandeld met insuline-injecties en niet kan worden teruggedraaid. Hoewel veranderingen in het dieet kunnen helpen om de aandoening onder controle te houden, zijn er nog steeds medicijnen nodig.

Type 2-diabetes kan zich ontwikkelen als kind of als volwassene en wordt veroorzaakt wanneer het lichaam niet genoeg insuline produceert of niet goed op insuline reageert, wat tot een stijging van de bloedsuikerspiegel leidt. Dit type diabetes wordt vaak in verband gebracht met zwaarlijvigheid, ongezond eten, gebrek aan lichaamsbeweging, roken of een hoge bloeddruk of een hoog cholesterolgehalte. Diabetes type 2 kan worden teruggedrongen of onder controle worden gehouden door het dieet aan te passen of door medicijnen te nemen. Indien onbehandeld, kan type 2 diabetes leiden tot orgaanbeschadiging als gevolg van te hoge bloedglucosewaarden (suiker).

Prediabetes is een aandoening die vooraf kan gaan aan diabetes type 2. Het hebben van prediabetes betekent dat uw bloedglucosewaarden hoger zijn dan ze zouden moeten zijn, maar niet hoog genoeg om u diabetisch te maken.

 

Prediabetes, voeding en levensstijl

Geschat wordt dat ongeveer 1 op de 3 volwassenen prediabetes heeft en velen van hen weten dat niet. Het is dus noodzakelijk dat we begrijpen welke veranderingen in levensstijl we kunnen maken, om te voorkomen dat we prediabetes hebben of om het om te keren en te voorkomen dat het zich ontwikkelt tot type 2 diabetes. Vooral als u een van de hierboven genoemde risicofactoren hebt, zoals overgewicht of obesitas of een hoge bloeddruk of cholesterol.

Actief zijn en stoppen met roken als u rookt, zijn belangrijke factoren bij het voorkomen of omkeren van prediabetes. Er wordt aanbevolen dat we allemaal 150 minuten per week matige aerobe lichaamsbeweging doen, plus twee sessies gewichtdragende lichaamsbeweging. Matige aerobe activiteit kan zijn stevig wandelen, fietsen, langzaam joggen, het spelen van racketsporten of water-aerobics. Gewichtdragende lichaamsbeweging omvat het heffen van gewichten, het gebruik van uw eigen lichaamsgewicht als weerstand, zoals bij squats en lunges, zwaar tuinieren, yoga en Pilates.

Maar misschien wel de belangrijkste factor is voeding. Als u het risico loopt prediabetes te ontwikkelen, of als u er zeker van wilt zijn dat u dat niet doet, wordt het volgende voedingsadvies aanbevolen:

  • Eet ten minste vijf porties fruit en groenten per dag, voornamelijk groenten, omdat suiker veel fructose bevat, een soort vruchtensuiker.
  • Als u vlees eet, wissel dan rood of bewerkt vlees in voor mager wit vlees, zoals kipfilet.
  • Opteer ook voor andere, magere eiwitbronnen met weinig vet, zoals eieren, magere zuivel, vis, bonen, linzen en kikkererwten.
  • Kies voor vette vis, avocado’s, noten en zaden voor gezonde onverzadigde vetten.
  • Voeding van koolhydraten, kies vezelrijk, volkoren brood, pasta en rijst in plaats van witte versies met veel geraffineerde suikers. Groene bladgroenten zijn ook geweldig voor vezels.
  • Blijf gehydrateerd door het drinken van water en kruidenthee, in plaats van suikerhoudende, koolzuurhoudende dranken.
  • Grill of bak voedsel, in plaats van frituren of braden in overmatige hoeveelheden olie.
  • vermijd overmatige hoeveelheden verzadigd vet, suiker, zout en alcohol.

Zie al deze stappen als een levensstijl, in plaats van jezelf op een ‘dieet’ te dwingen, en het zal gemakkelijker te volgen zijn. Uw bloedsuikerspiegel en toekomstige gezondheid zullen u er zeker dankbaar voor zijn.