Er is weinig dat de meningen zo verdeelt als het dieet dat we kiezen te volgen, en dat geldt zeker voor de vraag of we al dan niet vlees eten. Sommige fervente carnivoren beweren dat we vlees moeten eten om te overleven, terwijl toegewijde veganisten beweren dat we helemaal geen dierlijke producten hoeven te eten. En dan zijn er nog de mensen die zich in het midden van het vlees- versus plantendebat bevinden en ofwel niet zeker weten wat het beste is, ofwel gewoon een evenwicht tussen de twee proberen te vinden.

Maar afgezien van voorkeuren en overtuigingen, hoe zit het met de gezondheidsimplicaties van het eten van vlees, in het bijzonder rood vlees?

 

Het argument tegen rood en bewerkt vlees

Laten we eerst eens verduidelijken wat we bedoelen met ‘rood’ vlees. Rood vlees is alle vlees dat rood van kleur is als het rauw is, en omvat rund- en lamsvlees, maar ook varkensvlees. Steaks, gebraden koteletten en koteletten worden dus allemaal als rood vlees beschouwd. Kip en kalkoen zijn geen rood vlees, en worden geclassificeerd als gevogelte of wit vlees.

Verwerkt vlees is vlees dat een bepaalde behandeling heeft ondergaan voordat het in de schappen van de supermarkt ligt. Dit kan een proces zijn van conserveren, zouten, pekelen of roken. Burgers, worsten, ham, salami en spek zijn allemaal verwerkte vleessoorten.

In 2015 leidde een rapport van de gerespecteerde instantie, het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek (IARC), ertoe dat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) het eten van rood vlees classificeerde als een “waarschijnlijke” oorzaak van darmkanker en bewerkt vlees als duidelijke kankerverwekkers, in dezelfde categorie als sigaretten.

Dit heeft op zijn beurt geleid tot nieuwe richtlijnen over hoeveel vlees je veilig kunt eten. Er wordt nu aanbevolen dat we onze consumptie van rood en verwerkt vlees beperken tot een totaal van 70 g per dag, niet meer dan drie keer per week. Een gekookt ontbijt van twee worstjes en twee plakjes spek weegt ongeveer 130 gram, dus het is duidelijk hoe snel 70 gram kan oplopen.

Het onderzoek toont overweldigend aan dat “darmkanker vaker voorkomt bij degenen die het meeste rode en verwerkte vlees eten”, gebaseerd op meer dan 800 studies. De onderzoekers concluderen dat een soort ijzer, heemijzer genaamd, in rood vlees, bepaalde chemische stoffen, nitraten en nitrieten genaamd, die aan verwerkt vlees worden toegevoegd en andere chemische stoffen, amines genaamd, die worden geproduceerd wanneer vlees op hoge temperatuur wordt gekookt, allemaal verband houden met het verhoogde risico op darmkanker.

Een dieet met veel rood en verwerkt vlees is ook in verband gebracht met andere gezondheidsproblemen, waaronder zwaarlijvigheid, hartziekten en diabetes type 2.

 

Het argument voor rood en bewerkt vlees

Meer recent is er een ander rapport gepubliceerd dat twijfel zaait over deze oorspronkelijke studie. Onderzoekers in de studie van 2019 concludeerden dat ze “niet met zekerheid konden zeggen dat het eten van rood of verwerkt vlees kanker, diabetes of hartziekten veroorzaakt”. Het wordt ondersteund door vele studies en gesteund door vele wetenschappers.

Veel wetenschappers en instanties hebben echter fouten gevonden in deze nieuwere studie, die vol gebreken zou zitten. Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds heeft zijn interpretatie van het bewijsmateriaal verworpen en de richtlijnen van de WHO voor het beperken van rood en verwerkt vlees staan nog steeds.

De boodschap is hier, zoals met zoveel dingen, dat als je rood en verwerkt vlees wilt eten, je dat met mate moet doen en ernaar moet streven om elke week een paar vleesvrije dagen te hebben. Bonen, kikkererwten, linzen en andere peulvruchten zijn prima vetarme vleesvervangers en het plezier zit hem in het experimenteren. Welke vleesvrije gezinsfavoriet ga jij ontdekken?