Veel vrouwen wachten op deze overgang in hun leven met angst en vrees voor wat er met hun lichaam en zelfs hun geest zal gebeuren. Vrouwen kunnen er niet omheen wanneer de natuurlijke menstruatiecyclus stopt, maar de symptomen en gevolgen kunnen sterk uiteenlopen. Je wordt geacht in de menopauze te zijn als je menstruatie 12 maanden is opgehouden. Er is geen definitief begin of einde van de menopauze – de symptomen kunnen een paar maanden aanhouden, maar ook nog een aantal jaren, waardoor dit een moeilijke periode is om door te komen.

Een goed doordacht dieet kan u helpen om deze potentieel moeilijke fase van uw leven door te komen, dus het is altijd de moeite waard om te proberen uw voedingspatroon te veranderen. Er is echter geen “wondermiddel” tijdens deze overgang, alleen een verlichting van sommige van de meer verontrustende of ongemakkelijke symptomen.

Tijdens de menopauze kan de afname van het hormoon oestrogeen je lichaam in chaos storten, omdat je normale patronen worden verstoord en dit een enorme impact heeft op je stofwisseling. Sommigen hebben hier meer last van dan anderen, dat moet gezegd, maar een relatief veel voorkomende factor van verminderde oestrogeenspiegel kan gewichtstoename zijn, die moet worden aangepakt om andere ernstige ziekten te voorkomen. Andere problemen zijn een afname van de botdichtheid, mogelijk hoge bloeddruk, mogelijke hartproblemen, slaaptekort, hoger risico op borstkanker en opvliegers. Veel vrouwen ondervinden hier echter niets van en komen zonder problemen door de menopauze en het latere leven. Wees u er alleen van bewust dat sommige van deze verschijnselen kunnen optreden en u van streek of gestrest kunnen maken.

Een vervroegde menopauze komt minder vaak voor, maar is niet onmogelijk voor de leeftijd van 45 jaar. Als u pech hebt en vroeg in de menopauze komt, is uw voeding vanaf dat moment nog belangrijker, omdat u het gevoel hebt dat u nog in de bloei van uw leven bent.

 

Welke voedingsmiddelen moet ik eten, en hoe zullen ze de symptomen van de menopauze verlichten?

Als we kijken naar de mogelijke problemen en symptomen, dan is het makkelijker om te kijken naar welke voedingsmiddelen u kunnen helpen. Als u in andere opzichten gezond bent, kunt u deze toevoegingen/veranderingen proberen. Als u gezondheidsproblemen hebt, moet u wel uw arts raadplegen om er zeker van te zijn dat eventuele veranderingen geen invloed hebben op bestaande ziekten.

  1. Hot flushes – worden door veel vrouwen ervaren en kunnen behoorlijk verontrustend zijn, vooral voor de werkende vrouw als het schaamte op de werkplek veroorzaakt. Het is een sensatie die snel over je heen komt, een rode ‘blos’ kan veroorzaken en een beetje transpiratie. Uit onderzoek is gebleken dat een gezond bord eten met veel groenten, fruit, vezels en soja het effect van deze opvliegers kan verminderen. Er is ook enig bewijs dat een dieet met veel omega-3-vetten de ernst van opvliegers en nachtelijk zweten kan verminderen. Omega-3-vetten zitten in vette vis en sommige zaden, zoals lijnzaad, chiazaad en hennepzaad.
  2. Botdichtheid – een alarmerend probleem, omdat dit kan leiden tot beschadiging van de skeletstructuur en zwakte, wat kan resulteren in gemakkelijk breken en vallen. Zuivelproducten (zowel dierlijke als zuiveleiwitten) die zowel vóór als tijdens de menopauze worden geconsumeerd, kunnen dit probleem enigszins verlichten. Melk, kaas en yoghurt bevatten vitamine D & K, calcium, magnesium, fosfor en kalium, waarvan bekend is dat ze essentieel zijn voor een gezonde botgroei.
  3. Slaapeloosheid – ook hier kan zuivelconsumptie de kwaliteit van je slaap verbeteren. Een aminozuur genaamd glycine dat in melk en kaas voorkomt, lijkt een veel diepere slaap te accentueren bij mensen in de menopauze.
  4. Hypertensie (hoge bloeddruk).Naast vele andere gezondheidsvoordelen blijken rood en blauw gekleurde bessen (met andere woorden donkere bessen) een belangrijk onderdeel van elk dieet te zijn. In een gecontroleerd onderzoek verlaagde een dieet met donkere bessen gedurende een periode van 8 weken de bloeddruk. Aardbeien, frambozen, bosbessen, bramen en zwarte bessen passen hier zeker bij, vers, bevroren of gevriesdroogd.
  5. Dehydratie. Vaak neemt de dorst toe tijdens de menopauze en na de menopauze. Het is het beste om na te gaan of dit niet wordt veroorzaakt door een andere ziekte, zoals diabetes. In elk geval zal het drinken van veel zuiver water de spoeling verbeteren en ervoor zorgen dat alle opgenomen voedingsstoffen via het bloed naar de cellen en organen worden getransporteerd.

 

Ik eet veel eiwitrijk voedsel – is dit ok?

Elke vrouw in de menopauze zou moeten profiteren van eiwitrijk voedsel om de spiermassa en de botstructuur te behouden. Nogmaals, elke verandering in het voedingspatroon moet met uw arts worden besproken. Het eiwit kan afkomstig zijn van vlees, vis, zuivel of peulvruchten, maar in geval van een tekort kunt u het aanvullen met een supplement, zoals een eiwitpoeder voor gebruik in shakes of smoothies.

 

Samenvatting

Het lijdt geen twijfel dat bepaalde voedingsmiddelen gunstig kunnen zijn voor mensen in de menopauze, maar voordat u dieetwijzigingen of HRT (hormoonvervangingstherapie) overweegt, is een gesprek met uw arts zeer aan te bevelen. Hij/zij kan u een voedingsdeskundige of diëtist aanraden die beter in staat zal zijn uw vragen te beantwoorden en een natuurlijke voedingstherapie voor te stellen voordat u uw toevlucht neemt tot een behandeling met geneesmiddelen. Het is heel goed mogelijk dat dit een goed actieplan is en dat het eventuele menopauzale problemen kan oplossen. Om ernstige problemen te voorkomen, moet de voortgang echter regelmatig worden gecontroleerd.