Gewichtsverlies is een big business in de moderne wereld. Overal waar we komen worden we gebombardeerd met producten die ons het perfecte strandlichaam beloven, of dat we met minimale inspanning een kledingmaat kleiner zullen worden.

Het is geen geheim dat het meest effectieve plan om af te vallen bestaat uit verstandig eten en regelmatig bewegen. Elk tijdelijk of gril dieet moet met voorzichtigheid worden benaderd. De meeste van deze eetplannen en levensstijlen zijn niet houdbaar op de lange termijn. Sommige doen zelfs meer kwaad dan goed.

Laten we eens kijken naar de populaire keuze van het reinigen met sap. Het idee achter dit dieet is dat als je geen vaste stoffen eet, je nauwelijks calorieën binnenkrijgt. Bovendien wordt je lichaam bij het sapkuren overspoeld met alle voedingsstoffen die in verse groenten zitten. Op papier is dat logisch, maar is het ook veilig?

 

Waarom een sapkuur volgen?

Er zijn twee hoofddoelen voor een sapkuur – snel gewicht verliezen en meer voedingsstoffen binnenkrijgen dan je lichaam normaal binnenkrijgt. We worden allemaal aangemoedigd om ten minste vijf porties fruit en groenten per dag te eten, maar niet iedereen slaagt erin om dit in hun schema in te passen.

Als je een sapkuur volgt, krijg je alle mineralen, vitaminen en fytonutriënten binnen die je groenten en fruit te bieden hebben. Met name bladgroenten zitten hier vol mee. Als je jezelf er niet toe kunt zetten om tijdens de maaltijd chips in te ruilen voor boerenkool, kan een sapkuur een manier zijn om dit supervoedsel te consumeren.

Sap maken verwijdert ook vezels uit je ingrediënten, omdat pulp meestal wordt gezeefd. Dit kan positief of negatief zijn, afhankelijk van je individuele gezondheid. Vezels zijn essentieel voor de menselijke spijsvertering, dus je zult ze moeten aankopen via supplementen als je een sapkuur doet. Een teveel aan vezels in het dieet kan echter een onaangenaam opgeblazen gevoel en winderigheid veroorzaken.

Liefhebbers van sapkuren beweren dat hun dieet het immuunsysteem versterkt en het lichaam ontdoet van gifstoffen. Dat is logisch, want u zult talloze vitamines binnenkrijgen. Geloof echter niet in de bewering dat een sapkuur kanker voorkomt. Deze veelgehoorde bewering is nooit gestaafd door een gerenommeerde wetenschappelijke bron.

 

Hoe begin je aan een sap reinigingskuur

Het eerste wat je nodig hebt voordat je aan een sapkuur begint, is een sapcentrifuge in je keuken. Vertrouw nooit op in de winkel gekochte vruchtensappen. Ze zitten vol met suiker en u brengt uw gezondheid ernstig in gevaar.

Ga op zoek naar de beste sapcentrifuge die u zich kunt veroorloven. Vermijd centrifugale sapcentrifuges. Masticated juicers worden ook wel slow juicers genoemd, omdat de messen van deze apparaten langzaam ronddraaien. Dit is ideaal. Het betekent dat uw sap de voedingswaarde van uw ingrediënten behoudt en niet heet wordt. Hetzelfde kan niet gezegd worden van centrifugale sapcentrifuges. Deze apparaten zijn goedkoper in aanschaf en werken sneller, maar je verliest er veel voeding door.

Vervolgens moet je bedenken uit welke ingrediënten je sapkuur zal bestaan. Dit is een evenwichtsoefening. Je hebt variatie nodig zodat je niet verveeld raakt met je dieet. Je sapjes moeten ook smakelijk zijn, anders val je op spectaculaire wijze van de wagen. Niemand kan zich houden aan een dieet dat bij elke maaltijd een grimas oproept. Het belangrijkste is dat je er zeker van bent dat je gezonde ingrediënten gebruikt.

De groente en fruit verhouding van je sapdieet moet altijd 80:20 zijn in het voordeel van de eerste. Niet alle groenten zijn echter gelijk. Je moet onderzoeken wat je in je lichaam stopt. Wortelen, bijvoorbeeld, zijn een populair basisingrediënt voor juicing – maar ze bevatten ook een relatief hoog suikergehalte en moeten met mate worden gebruikt.

Sommige sapzuiveraars geven er de voorkeur aan hun sappen op kleur in te delen. Bijvoorbeeld, Red Juice zou bieten gebruiken als basisingrediënt. Sinaasappelsap kan worden opgebouwd rond wortelen, pompoen of zoete aardappel. Geel sap kan worden gericht op paprika’s of ananas.

Typisch, iemand op een sap reinigingskuur zal moeten consumeren ongeveer vijf 16fl.oz glazen sap per dag. Een handvol caloriearme tussendoortjes moeten ook in het dieet worden opgenomen.

 

Zijn er bijwerkingen aan een sapkuur?

Een sapkuur heeft een aantal onaangename bijwerkingen, vooral als u niet gewend bent aan vasten. Hoewel een sapkuur ervoor zorgt dat uw lichaam voeding binnenkrijgt, zult u toch vast voedsel missen. Uw lichaam kan daardoor in shock raken.

Veel voorkomende klachten van mensen op een sap reinigingskuur zijn onder andere:

  • fysieke en mentale uitputting, inclusief ‘brain fog’.
  • Dizzy spells.
  • Maagproblemen. Wees niet verbaasd als je afwisselend constipatie en diarree hebt.

Naarmate je lichaam zich aanpast aan de sapkuur, zouden deze bijwerkingen moeten beginnen af te zwakken en uiteindelijk verdwijnen. Als ze dat niet doen, stop dan met je sapkuur. Het helpt duidelijk niet. Bovendien moet u onmiddellijk stoppen met uw kuur en een arts bellen als u een van deze symptomen ervaart:

  • Flauwvallen en verlies van bewustzijn.
  • Een scherpe daling van de bloeddruk.
  • Extreme aanvallen van braken of diarree.
  • Onvermogen om te functioneren door duizeligheid.

Het kan ook zijn dat je een reeks supplementen in je dagelijkse schema moet opnemen om eventuele tekorten aan te vullen. Sapvasten levert veel voedingsstoffen, maar niet alles wat het lichaam nodig heeft om op volle capaciteit te functioneren.

 

Hoe lang is een sapkuur vol te houden?

Realistisch gezien, zou je een sapkuur niet langer dan drie dagen achter elkaar moeten volhouden. Langer brengt uw gezondheid in gevaar. Je lichaam zal beginnen te verlangen naar volwaardig voedsel, en je zult echt de afwezigheid van echte vetten en eiwitten in je dieet beginnen op te merken.

Na deze periode moet u uw dieet echter zorgvuldig beheren. De verleiding zal groot zijn om je vol te proppen met alles wat je jezelf een aantal dagen hebt ontzegd. Dit zal je lichaam overspoelen met alle gifstoffen die je net hebt gezuiverd, en je zult onmiddellijk het gewicht terug krijgen dat je tijdens je kuur bent kwijtgeraakt – en mogelijk nog meer.

Intermittent fasting is een effectievere manier om van een sapkuur te genieten, naast een gezond dieet van magere, caloriearme voedingsmiddelen. Als je drie dagen per week sap, en de overige vier dagen goed eet, zal je lichaam zich snel aanpassen. Dit zal ook gemakkelijker vol te houden zijn als een levensstijlkeuze voor de lange termijn.

Het is het beste om onze sapdagen te spreiden in plaats van drie dagen op/vier dagen af. Op die manier is de kans kleiner dat je last krijgt van eventuele nadelige effecten. Bovendien zal het mengen van je schema ervoor zorgen dat je lichaam een natuurlijke balans krijgt van alles wat het nodig heeft.

Je bloedsuikerspiegel zal stabiel blijven en je spijsverteringskanaal zal niet worstelen om de constante veranderingen bij te houden. Dit is de sleutel tot een langere, meer succesvolle sap reinigingskuur. Behandel het als een manier van leven, in plaats van een voorbijgaande bevlieging om je in een bepaald kledingstuk te persen.

 

Zo, is sap reinigen veilig?

Dit is de grote vraag, en het antwoord is … dat hangt ervan af. Elke grote verandering in het dieet kan gevaarlijk zijn. Het is raadzaam om een huisarts te raadplegen voordat u een sapkuur begint.

Op basis van uw medische voorgeschiedenis, en eventueel aanvullende tests, zal een gezondheidsdeskundige u laten weten of het veilig voor u is om door te gaan met uw plan. Wees voorbereid – de meeste artsen zullen een sapkuur sterk afraden.

De belangrijkste risico’s van sapvasten zijn:

  • Sapvasten levert geen eiwitten of vetten. Je zult deze voedingsgroepen moeten vervangen met supplementen.
  • Sapvasten kan leiden tot een gevaarlijk hoge inname van natuurlijk voorkomende suikers. In combinatie met het gebrek aan vet en eiwit kan dit leiden tot een ernstige piek in de bloedsuikerspiegel.
  • Loofgroenten, hoewel over het algemeen gezond, zitten vol met goitrogen. Te veel goitrogeen voorkomt dat het lichaam jodium absorbeert, wat kan leiden tot hypothyreoïdie.

U moet er ook voor zorgen dat u uw sapcentrifuge zeer grondig reinigt tussen gebruik. Zachte ingrediënten kunnen hardnekkig zijn en zich vastzetten op de messen. Dit leidt tot bacteriële groei, wat schadelijk kan zijn.

Over het algemeen geldt: denk goed na en raadpleeg uw huisarts voordat u aan een sapvastenkuur begint. Hoewel dit dieet u kan helpen gewicht te verliezen en eventuele gifstoffen te verwijderen, kan het gevaarlijk zijn. Weeg al uw opties af voordat u zich aan deze levensstijl verbindt.