Het is verbazingwekkend hoeveel mensen lijden aan voedselallergieën en voedselintoleranties, hoewel de twee nooit mogen worden verward. Het kan soms ook moeilijk zijn om te achterhalen wat de oorzaak van het probleem is. Als een allergie wordt vermoed, zullen medische deskundigen meestal een test of een reeks tests aanbevelen om de hoofdrolspeler te isoleren. Voedselintolerantie wordt meestal vastgesteld door middel van voedseldiagrammen en het elimineren van voedsel.

 

Wat is het verschil tussen een voedselallergie en een voedselintolerantie?

Voedselallergie wordt veroorzaakt door een reactie van het lichaam op een of meer specifieke voedingsmiddelen. Het immuunsysteem beschouwt de eiwitten in het voedsel als een bedreiging. Wanneer uw afweersysteem of immuunsysteem deze bedreiging opmerkt, laat het een aantal verschillende chemische stoffen vrij, waaronder histamine – het zijn deze chemische stoffen die de fysieke symptomen veroorzaken die bij een allergische reactie optreden. Allergiesymptomen kunnen variëren van licht irriterend tot ernstig, en in de ernstigste gevallen kan het anafylaxie veroorzaken, wat fataal kan zijn als het niet snel wordt behandeld.

 

Voedselallergieën kunnen worden onderverdeeld in drie verschillende soorten:

IgE-gemedieerd – dit type allergie kan binnen enkele minuten, maar tot een paar uur na contact, symptomen veroorzaken. Er zijn ook vertraagde of late fase allergische reacties, waarbij de symptomen tot 6 uur na het contact kunnen optreden. Dit type gemedieerde allergie kan worden gediagnosticeerd door middel van IgE-bloedonderzoek en het begrijpen van een klinische geschiedenis van de symptomen.

Niet-IgE-gemedieerde voedselallergie – het kan even duren voordat de symptomen zich openbaren (tot enkele uren of zelfs een dag). Niet-IgE gemedieerde voedselovergevoeligheid omvat aandoeningen die het maagdarmkanaal aantasten, zoals coeliakie, voedsel-eiwit-geïnduceerd enterocolitis-syndroom en allergische proctocolitis. Dit soort aandoeningen kan moeilijk te diagnosticeren zijn, omdat er momenteel niet voor alle aandoeningen tests beschikbaar zijn.

Orale Allergie Syndroom – ook bekend als Pollen-Voedsel Syndroom. Dit wordt veroorzaakt door een reactie op het eten van vers fruit en groenten, die vrij snel na het nuttigen van de artikelen optreedt en waarschijnlijker is als de levensmiddelen rauw of onvoldoende gekookt worden gegeten. De reacties zijn meestal mild tot middelmatig van ernst en niet levensbedreigend, maar slechts onaangenaam in de mond en de keel. Er zijn echter uitzonderingen op de regel, en sommige mensen kunnen er meer last van hebben dan anderen.

Een voedselintolerantie is precies wat het zegt – uw systeem accepteert bepaalde voedingsmiddelen niet en dit kan leiden tot een aantal vervelende lichamelijke reacties, meestal in uw maag en darmen een paar uur nadat u het voedsel hebt gegeten. Het is onwaarschijnlijk dat een intolerantie ernstige gezondheidsproblemen veroorzaakt, alleen een hoop ongemak voor je spijsverteringsstelsel en ongemak in je dagelijkse leven. Ook je huid kan er last van hebben. Het is echter belangrijk dat u maatregelen neemt om de voedingsmiddelen die de intolerantie veroorzaken te vermijden door uw dieet te controleren.

Zijn er specifieke voedselgroepen die allergieën kunnen veroorzaken?

Elk voedingsmiddel kan een allergie veroorzaken, en er is een gestage diagnostische toename in de Amerikaanse bevolking in de afgelopen 20 jaar of zo.

Er zijn voedingsmiddelen, die de meest voorkomende boosdoeners zijn bij het veroorzaken van allergische reacties. Als deze stoffen in een product voorkomen, moeten ze volgens de wet in de ingrediëntenlijst op de verpakking worden vermeld:

 • Eieren
 • Vis en schaaldieren
 • Melk
 • Noten – voornamelijk pinda’s, maar ook andere noten kunnen allergische reacties veroorzaken (paranoten, amandelen, walnoten enz. – deze staan bekend als boomnoten)
 • Zoja
 • tarwe
 • Mosterd
 • Sesam
 • Selderij

Allergieën kennen geen grenzen – ze kunnen al bij de geboorte van een kind aanwezig zijn of zich later op volwassen leeftijd ontwikkelen. Veel kinderen laten allergieën achter zich als ze eenmaal de schoolleeftijd hebben bereikt, maar dat is niet altijd het geval.

 

Wat zijn de meest voorkomende symptomen van voedselallergieën?

Symptomen kunnen van persoon tot persoon verschillen, maar kunnen het volgende omvatten:

 • Rimpels – jeukend en rood, ongemakkelijk en mogelijk verheven en lelijk
 • irritatie in de mond en keel – kan behoorlijk tintelen of zelfs jeuken en kan problemen met slikken veroorzaken
 • Niezen en jeukende, waterige ogen
 • Runny neus
 • verkoudheid/ ademhalingsmoeilijkheden
 • Overgeven en/of diarree
 • Zwellen van de lippen/het gezicht
 • hoesten
 • Niezen
 • Duizeligheid of onevenwichtigheid, licht gevoel in het hoofd of het gevoel ‘er niet helemaal bij te zijn’

Lijders kunnen één, verscheidene of al deze symptomen plus andere ervaren, afhankelijk van het type allergie dat zij hebben. Ze kunnen ook verschillende symptomen ervaren bij verschillende voorwerpen.

Wat van het grootste belang is, is de herkenning van ernstiger symptomen in het geval van anafylaxie. Alle bovengenoemde symptomen kunnen voorkomen, maar verergeren zeer snel. Als anafylaxie wordt vermoed, is het van essentieel belang onmiddellijk hulp in te roepen en als de betrokkene een epi-pen bij zich heeft, ervoor te zorgen dat deze wordt toegediend.

Maak er een gewoonte van om de etiketten van voedingsmiddelen te controleren – dit kan uw winkelervaring vertragen, maar vermijdt de kans dat u de verkeerde dingen voor uw allergie consumeert.

Hoe weet ik of ik een voedselintolerantie heb en geen allergie?

Men zou kunnen zeggen dat voedselintolerantie niet zo ernstig is als een allergie, maar het kan wel irritant en frustrerend zijn, vooral als je de oorzaak niet tot op de bodem kunt uitzoeken. Het kan soms een lang proces zijn voordat je begrijpt wat de oorzaak is. De symptomen van intolerantie zijn voornamelijk spijsverteringsproblemen, maar er zijn veel andere ziekten die dit soort reactie kunnen uitlokken. Een consult bij uw arts is aan te raden als u regelmatig last heeft van maagklachten, pijn of darmklachten.

Terwijl sommige intoleranties kunnen worden getest, zoals lactose-intolerantie en histamine-intolerantie, zijn er andere, zoals niet-coeliakie glutengevoeligheid en koolhydraat-malabsorptie, die moeilijker te identificeren zijn.

De uitdrukking “no pain, no gain” is veelzeggend als het erom gaat te begrijpen of je voedselintolerantie hebt. Het in de gaten houden van je voedselinname is een uitstekende manier, maar het kost wel tijd en moeite. Hoe eenvoudig het ook lijkt, een voedseldagboek bijhouden van wat u bij elke maaltijd eet, wat de eventuele symptomen zijn en hoe lang u zich na het eten ongemakkelijk of onwel voelt (zoals een opgeblazen gevoel, buikpijn, misselijkheid, braken of losse darmen), zal u vertellen wat potentiële ‘no-go’s’ in uw dieet zijn.

 

Eliminatiedieet

Als je een patroon herkent in de voedingsmiddelen die mogelijk problemen veroorzaken, probeer dan dat specifieke voedingsmiddel te schrappen gedurende ten minste 2-3 weken en zelfs tot 6 weken, om te zien of je klachten afnemen.

Zodra de eliminatie voorbij is, kunt u deze voedingsmiddelen langzaam weer introduceren en letten op de symptomen, hoe licht of hevig ook. Soms zal een kleine hoeveelheid uw intolerantie activeren, maar mogelijk gebeurt dit alleen als u deze voedingsmiddelen in overmaat eet.

Sommige diëtisten raden u aan te beginnen met het elimineren van de meer ‘voor de hand liggende’ voedingsmiddelen die intolerantie kunnen veroorzaken, zoals zuivelproducten of tarweproducten (algemeen bekend als lactose-intolerantie of tarwe-intolerantie). Als dit een aanzienlijk verschil maakt voor uw welzijn, is het waarschijnlijk dat één of beide van deze de boosdoener zijn. Zo niet, dan moet je systematisch andere voedingsmiddelen die je in je dieet opneemt, elimineren en dan opnieuw introduceren.

 

Andere producten die intolerantie kunnen veroorzaken

In de huidige wereld van fastfood, voorverpakte producten en additieven (en verborgen additieven) in voedsel, kan dit een andere reden zijn waarom u voedselintolerantie heeft.

Als u bijvoorbeeld een fan bent van Chinees eten of zelfs het aanbod van McDonalds, wordt u blootgesteld aan veel MSG (mononatriumglutamaat), dat de reacties kan veroorzaken die worden geassocieerd met voedselintolerantie. Er zijn ook andere additieven die u dezelfde symptomen kunnen bezorgen, zelfs in koffie of de meeste vormen van alcohol. Ook als u bent overgestapt van geraffineerde suiker op een suikeralternatief, kan dit een reactie veroorzaken.

Als u verwerkte of voorverpakte voedingsmiddelen koopt, controleer dan de etiketten op additieven en voedingskleurstoffen, E-nummers en voedselversterkers, die allemaal intolerantiesymptomen kunnen veroorzaken.

Het is belangrijk dat u, voor zover mogelijk, de herkomst van uw verse voedingsmiddelen zoals vlees, vis en groenten kent. Hoewel biologisch voedsel al vele jaren in opmars is, wordt in sommige landbouwsectoren nog steeds gebruik gemaakt van chemicaliën in de bodem of in voedsel dat aan dieren wordt gevoerd. Ook bestaat het gevaar dat er bestrijdingsmiddelen aanwezig zijn, evenals eventuele bacteriën of andere verontreinigende stoffen.

Je bent wat je eet, en wat voedselintoleranties betreft, neem de tijd om uit te zoeken wat de oorzaak is en geniet veel meer van het leven.

 

Deel dit artikel