Hiiva

Det är möjligt för kroppen att utveckla en känslighet eller intolerans mot vilken mat eller dryck som helst, men det finns säkert några som är mycket vanliga.

Jäst är en svamp som lever på socker. Den används vid bakning av produkter som bröd. Den kan också finnas i bakverk, kex, kex, kex, flingor, buljongtärningar och alkohol, t.ex. öl och cider.

När jästen kombineras med mjöl och vatten frigörs sockerarter. Jästen livnär sig på detta socker och producerar koldioxid. Det är koldioxiden som får bröd och kakor att jäsa. Det är möjligt att ersätta bakpulver och en syra för att producera koldioxid och skapa denna jäsningseffekt, även om dina bakverk kanske inte jäser lika mycket eller du kan märka en skillnad i smak eller konsistens. Du kan använda citronsaft, kärnmjölk eller en blandning av mjölk och vinäger som syrakomponent.

Häll i lika delar bakpulver och citronsaft för att motsvara den mängd jäst som krävs i receptet. Använd till exempel 1 tsk bakpulver och 1 tsk citronsaft om det krävs 1 msk jäst. Samma sak gäller om du använder kärnmjölk eller en 50-50-blandning av mjölk och vinäger. När alla ingredienser är tillsatta se till att blandningen går direkt in i ugnen, ingen vilotid krävs.

Näringsämnen som är viktiga när man eliminerar jäst

När man eliminerar saker från kosten, oavsett om det är på kort sikt när man genomför en eliminationsdiet eller på lång sikt, är det viktigt att känna till alternativa saker som kan införas i kosten för att upprätthålla näringsbalansen. Jäst finns i mycket små mängder i produkter och därför är det inte så viktigt att ersätta näringsämnen i detta fall. Nedan finns de rikaste källorna till varje näringsämne.

B-vitaminer

Havre, bovete, brunt ris, råg, fullkorn, jordnötter, svamp, sojamjöl och sojabönor, klyftärter, pekannötter, solrosfrön, linser, cashewnötter, kikärter, broccoli, hasselnötter, paprika

Rauta

Havre, fullkorn, råg, pumpafrön, solrosfrön, sesamfrön, kycklinglever, ostron, musslor, musslor, cashewnötter, pinjenötter, hasselnötter, jordnötter, mandlar, nötkött, lammkött, linser, vita bönor, sojabönor, kidneybönor, kikärter, limabönor, spenat, mangold, grönkål, mörk choklad

Fosfor

Havre, brunt ris, råg, fullkorn, quinoa, kyckling, kalkon, fläsk, lever, sardiner, pilgrimsmusslor, lax, makrill, krabba, mjölk, yoghurt, keso, solrosfrön, pumpafrön, paranötter, pinjenötter, mandel, pistagenötter, cashewnötter

Kompletterande alternativmedicin (CAMS)

Våra livsmedelskänslighetstester utförs med hjälp av bioresonansterapi och kategoriseras under Komplementär och alternativ medicin (CAM) som omfattar ett brett spektrum av terapier som faller utanför den vanliga medicinen. Testerna och den relaterade information som tillhandahålls innebär ingen medicinsk diagnos och är inte heller avsedda att ersätta professionell medicinsk rådgivning, diagnos eller behandling.

Rådfråga alltid din läkare eller annan kvalificerad vårdgivare om du har ett medicinskt tillstånd eller om du har frågor om ett medicinskt tillstånd och/eller medicinska symtom.

Beställ ditt test

Vi tror att genom att ge dig dina testresultat och relevant information i varje avsnitt kan dina resultat utgöra början på en resa som gör det möjligt för dig att göra positiva förändringar i din dagliga kost och miljö.